Babičkin makový závin! Chutný mäkký závin, ktorý si obľúbite…

Ingrediencie

  • 1 kg hladkej  múky
  • 2 balíčky (14 g) sušeného droždia,
  • 6 dl vlažnej vody
  • 1 lyžičkou cukru
  • 3 polievkové lyžice cukru (množstvo môžete prispôsobiť podľa chuti)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 1,5 dl oleja

Tip: Ak nemáte sušené droždie, použite 1 kocku čerstvého droždia na 1 kg múky.

Postup

Droždie rozpustíme vo vlažnej vode a pridáme lyžičku cukru, necháme chvíľku postáť.

Do múky pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ a olej, pridáme rozpustené droždie a dobre vymiesime.  Necháme cesto kysnúť dvakrát. Po každom kysnutí ho zľahka prepracujeme.

Cesto rozdelíme na dve časti, každú natiahneme a môžeme potrieť rozpusteným margarínom. Naplníme plnkou podľa chuti.( kakaom, škoricovým cukrom, vlašskými orechmi, makom (plnka by mala byť uvarená alebo tvarohom.) Ak nechcete cesto natierať maslom, môžete to vynechať. Záviny zvinieme.

Naplnené cesto necháme ešte 20 minút kysnúť.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 35-40 minút. Čas sa môže líšiť podľa typu rúry, takže sledujte, aby bol koláč pekne zlatistý.

Výsledok:

Získate jemný a lahodný koláč, ktorý sa skvele hodí na každú príležitosť.

Tip: Z tohto cesta môžeme urobiť buchty, slimáky, vrkoče….

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*