Ľahký lahodný koláč, jeden kúsok Vám stačiť nebude.
Prísady
Na cesto
- 300 g polohrubej múky múky,
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 2 žĺtky
- 1 lyžica kyslej smotany
- 200 g masla
- štipka soli
Všetky ingrediencie vymiesime a urobíme z cesta dva bochníky. Odložíme do chladničky.
Krém:
- 7 žĺtka
- 150 g práškového cukru
- strúhaná kôra z jedného citróna
- šťava z polovice citróna
- 1 vanilkový cukor
- 6 bielok
- štipka soli
Bielka a štipku soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka vymiešame do peny s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a šťavou z citróna. Nakoniec jemne primiešame tuhý sneh z bielok.
Postup:
Jedno cesto vyvaľkáme na tenko a položíme na spodok vymasteného plechu, na to vylejeme orechový krém, zarovnáme a na vrch uložíme druhý tenký plát. Popicháme ho vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 25-30 minút, urobíme si test ihlou. Hotový koláč necháme dobre vychladnúť.
Na vrch:
- 3 bielka
- 200 g práškového cukru
- trochu citrónovej šťavy
- mleté orechy
Vo vodnom kúpeli vyšľaháme bielka s cukrom a citrónovou šťavou do zhustnutia. Hotový sneh rozotrieme na vrch vychladnutého koláča, zarovnáme a posypeme mletými orechmi. Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply