Babičkin recept na najjemnejšie PEČENÉ BUCHTY: Sú mäkké aj na druhý deň!

Recept na chutné buchtičky, úplne ako od babičky! Naplniť si ich môžete podľa chuti, no my ich máme najradšej s makom.

Suroviny:

Kvások.

  • 1 dcl teplého mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 1 veľká lyžica cukru
  • múka v prípade potreby

Cesto:

  • 1/2 kg múky
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg *roztopené maslo
  • 1,5 až 2 dcl teplého mlieka
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • trochu citrónovej kôry
  • kávová lyžička soli
  • práškový cukor na posypanie

Plnky: podľa chuti

  • marmeláda
  • nutella
  • džem
  • mak
  • orechy

Postup:

K troche teplého mlieka pridajte cukor, droždie a múku. Kvások necháme rásť.

Múku, cukor, soľ, vanilkový cukor a citrónovú kôru zmiešame. Pridáme kvások, roztopené maslo, vajce a po troche teplé mlieko, dobre vymiešame polotuhé nelepivé cesto. Ak sa nám zdá tuhé ešte pridáme trochu teplého mlieka a dobre vymiešame, cesto je dobre vymiešané, keď sa nám samo odlepuje od ruky a netrhá sa. Zakryjeme čistou utierkou a necháme v teple vykysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Z vykysnutého cesta si urobíme 15 malých placiek, ktoré naplníme  svojou obľúbenou plnkou. Buchty uložíme na vymastený plech a natrieme ich olejom. Necháme ich ešte chvíľu kysnúť na plechu, pred pečením ich posypeme práškovým cukrom. Vykysnuté buchty pečieme vo vyhriatej rúre pri 160°C asi 30 minút tak, aby nám pekne zhnedli.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*