Babičkine plnené šišky! Tak lahodné ste ich ešte nejedli…

Ingrediencie

  • 2 dl. teplé mlieko
  • 30 g čerstvé droždie
  • 50 g cukor
  • 1 lyžička múky (asi 5 g)
  • 1/2 kg polohrubej výberovej múky
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 50 g maslo (zmäknuté)

Ešte potrebujeme

  • asi 100 g malinový, marhuľový alebo jahodový džem
  • 1 vanilkový cukor
  • asi 100 g kryštálový cukor na obaľovanie
  • 7 dl. slnečnicový olej
  • 1 vajce

Postup:

V teplom mlieku (nie horúcom) rozpustíme droždie, 50 g cukru a lyžičku múky, všetko dobre premiešame a necháme na teplom mieste asi 5 minút stáť.

V miestnosti, kde robíme šišky musí byť  teplo, nikdy nie zima, to je zo všetkého najdôležitejšie.( dávame pozor aj na prievan)

Vajcia, maslo a soľ, dobre premiešajte metličkou, pridáme do preosiatej múky, nakoniec pridáme aj vykysnuté droždie.

Všetko dobre premiešame na hladké a nelepivé cesto.

Cesto dáme do naolejovanej misky vykysnúť, prikryjeme teplou utierkou. Trvá to asi 35 minút.

Teraz rozdeľte cesto na 2 časti, vytvorte dve gule.

Jednu guľku vyvaľkáme do kruhu s hrúbkou 0,5 cm.

Druhé cesto necháme prikryté odpočívať, kým vypracujeme prvé cesto.

Potrebujeme 2 kolieska, jedno 7 cm a druhé 6 cm. Na spodok  si narežeme kruhy, všetky s priemerom  7 cm. Okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, na každé koliesko dáme pol lyžičky džemu podľa chuti.

Na vrch položíme koliesko s priemerom 6 cm a okraje dobre zatlačíme prstami.

Šišky  necháme vykysnúť 15-20 minút na pomúčenej doske, aby sa nám neprilepili. Vyprážame v rozpálenom oleji   do ružová z oboch strán ( z každej strany asi 1,5-2 minúty)

Ešte teplé šišky obaľujeme v cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*