Balené mäso, odkiaľ pochádza tá červená tekutina? Neuveriteľné, ale nie je to krv!

V súčasnosti je potrebné dbať na nákup priemyselných potravín, najmä pokiaľ ide o mäso, ryby a vajcia. Môžu  veľmi škodlivé naše zdravie, a preto je vhodné vybrať si organické výrobky, ktoré sú oveľa zdravšie a lepšie. Napríklad, všimli ste si niekedy červenú tekutinu  na spodku baleného mäsa? Niekoľko ľudí verí, že je to krv, ale nie je to tak.

Pre naše blaho je dôležité vybrať si biopotraviny, ale je tiež pravda, že sú oveľa drahšie. Práve z tohto dôvodu milovníci mäsa často kupujú balené mäso. Určite ste už videli červenú tekutinu vychádzajúcu z mäsa, mnohí si ju mýlia s krvou, ale nie je to tak, je to iná  látka: poďme zistiť viac.

Čo  je  tá červená tekutina z baleného mäsa?

Červená tekutina, o ktorej hovoríme, nie je tá, ktorú  uvoľňuje mäso počas varenia. Určite to nevzbudzuje veľkú dôveru, je to aj esteticky trochu nechutné. Táto látka sa podobá krvi, ale zmizne, keď dáme kúsok mäsa na oheň. Čo to teda je? Mali by ste vedieť, že po zabití zvierat , mäso neuvoľňuje krv, v skutočnosti je táto tekutina jednoducho myoglobín.

Čo je to za látku? Je to proteín, ktorý podporuje zachovanie kyslíka v tkanivách, vďaka tejto látke  sa vo svaloch  zachováva okysličovanie buniek, v skutočnosti sa odporúča nevylievať túto tekutinu do koša. Myoglobín tiež obsahuje veľa železa, preto je vhodné ho nevyhadzovať, inak tiež vyhodíte dôležité živiny.

Keď je mäso zmrazené, bielkoviny pomáhajú udržať všetky jeho živiny a týmto spôsobom ho môžete konzumovať bez obáv z poškodenia zdravia. Ale prečo sa zdá byť tak nechutný  a červený? Myoglobín sa mieša s vodou, ktorá sa nachádzy v mäse a keď príde do kontaktu so vzduchom, stáva sa červeným, podobne ako krv. Tento jav sa vyskytuje najmä v červenom mäse, v skutočnosti môžete vidieť, že červená tekutina nie je prítomná v kuracích mäsách  alebo balených rybách.

Myoglobín: všetko, čo potrebujete vedieť

Po otvorení balenia mäsa a jeho položení  na pekáč si môžete všimnúť, že červená tekutina stmavne a pomaly zmizne. Voda v mäse sa počas varenia redukuje, pretože sa odparuje, v dôsledku čoho sa odparuje aj myoglobín. Je pravda, že vidieť túto tmavú tekutinu podobnú krvi by mohlo vyvolať určité pochybnosti, ale stále je bezpečná na konzumáciu.

Takže červená tekutina nie je vôbec  krv, ako si mnohí z vás mysleli. Je to látka, ktorá zlepšuje okysličovanie vášho steáku a je bezpečná pre zdravie. Od dnešného dňa sa nebojte tejto červenej tekutiny, nezabudnite však, že je vždy vhodné konzumovať zdravé a prírodné organické produkty.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*