Betanín nachádzajúci sa v cvikle môže spomaliť progresiu Alzheimerovej choroby!

Dobrá správa pre všetkých starých ľudí!

Zdravotné benefity červenej repy sú známe už dlho. Vďaka cenným látkam, ktoré obsahuje  zlepšuje činnosť obehového systéme a znižujú riziko srdcových ochorení, zvyšujú výkonnosť organizmu a zlepšujú koncentráciu. Vedci tiež zistili, že červená repa môže spomaliť progresiu Alzheimerovej choroby.

Odhaduje sa, že na celom svete trpí Alzheimerovou chorobou 15-21 miliónov ľudí. Na Slovensku trpí na toto ochorenie asi 5% ľudí, do roku 2050 sa odhaduje, že to bude dvojnásobok. Medzi známe rizikové faktory ochorenia patria: vyšší vek, ženské pohlavie, cukrovka a genetická predispozícia.

Vedci sa už roky snažia zistiť, čo spôsobuje progresívne a nezvratné zmeny v mozgu . Jedným z hlavných podozrivých je beta-amyloid. Látka sa spája s kovmi, najmä meďou a železom, a vytvára v neurónoch zvlnené štruktúry, čo vedie k ich poškodeniu.

Na National Meeting & Exposition of the American Chemical Society vedci z University of South Florida prezentovali výskum, ktorý naznačuje, že betanín, červený pigment v červenej repe, môže byť inhibítorom určitých mozgových reakcií, ktoré sú zodpovedné za rozvoj Alzheimerovej choroby. Betanín je organická zlúčenina zo skupiny glykozidov. Bežne sa používa ako červené potravinárske farbivo.

Výskumníci vykonali laboratórne štúdie s použitím betanínu. Merali oxidačnú reakciu DBTC (zlúčenina používaná na štúdium oxidácie) pod vplyvom samotného beta-amyloidu, v kombinácii s meďou a v zmesi s meďou a betanínom.

Kým v prvom prípade došlo k nízkej alebo žiadnej oxidácii DBTC, v druhom (kombinácia beta-amyloid-meď) bola pozorovaná významná oxidácia modelovej látky.

Pridanie betanínu do zmesi viedlo k 90 % zníženiu oxidácie a potlačeniu nežiaducich reakcií.

Ako povedal autor štúdie Li-June Ming, “Nemožno povedať, že betanín úplne zastaví problém ukladania škodlivých peptidov, ale znižuje oxidáciu, čo umožňuje zabrániť nástupu Alzheimerovej choroby.“ Táto teória však, vyžaduje ďalší výskum.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*