Bratislavské rožky – originálny recept tak, ako ho poznali naše staré mamy!

Suroviny:

Cesto:

  • 450g hladkej múky
  • 50g práškového cukru
  • 180 g bravčovej masti
  • 10 g soli
  • 25g droždie
  • 1 žĺtok
  • 1,5 dl studeného mlieka

Plnka:

  • 200g mletých vlašských orechov
  • 200g mletého maku
  • 120g kryštálového cukru
  • 30g strúhanka
  • hrozienka podľa chutí
  • strúhaná citrónová kôra
  • mletá škorica
  • 1 dl vody

Postup:

Plna

Vodu dáme variť s cukrom, keď vrie pridáme orechy, strúhanku, hrozienka, mletá škorica a citrónovú kôru. Premiešame a necháme vychladnúť. Rovnako si urobíme makovú plnku. Je dobre si plnky pripraviť deň vopred.

Cesto:

Z uvedených surovín vypracujeme hladké pružné, polotuhé cesto, ak sa nám zdá tvrdé, pridáme trochu mlieka a vymiešame. Odložíme do chladničky na asi 30 minút. Rozdelíme na 24 rovnakých častí, ktoré vyvaľkáme a naplníme orechovou a makovou plnkou, zrolujeme a vytvarujeme do tvaru rožtekov. Rožky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme rozšľahaným žĺtkom. Odložíme na chladné miesto a necháme, kým žĺtka vyschnú, potom natrieme rozšľahaným bielkom a necháme zaschnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10-12 minút.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*