Suroviny:
Cesto:
- 450g hladkej múky
- 50g práškového cukru
- 180 g bravčovej masti
- 10 g soli
- 25g droždie
- 1 žĺtok
- 1,5 dl studeného mlieka
Plnka:
- 200g mletých vlašských orechov
- 200g mletého maku
- 120g kryštálového cukru
- 30g strúhanka
- hrozienka podľa chutí
- strúhaná citrónová kôra
- mletá škorica
- 1 dl vody
Postup:
Plna
Vodu dáme variť s cukrom, keď vrie pridáme orechy, strúhanku, hrozienka, mletá škorica a citrónovú kôru. Premiešame a necháme vychladnúť. Rovnako si urobíme makovú plnku. Je dobre si plnky pripraviť deň vopred.
Cesto:
Z uvedených surovín vypracujeme hladké pružné, polotuhé cesto, ak sa nám zdá tvrdé, pridáme trochu mlieka a vymiešame. Odložíme do chladničky na asi 30 minút. Rozdelíme na 24 rovnakých častí, ktoré vyvaľkáme a naplníme orechovou a makovou plnkou, zrolujeme a vytvarujeme do tvaru rožtekov. Rožky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme rozšľahaným žĺtkom. Odložíme na chladné miesto a necháme, kým žĺtka vyschnú, potom natrieme rozšľahaným bielkom a necháme zaschnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10-12 minút.
Leave a Reply