Bude regenerovať pečeň, črevá a znižovať cholesterol. Pite ho každý deň!

Pite tento lacný nápoj každý deň! Vaša pečen, črevá, slinivka a žlčník sa vám poďakujú…

Kefír je mliečny nápoj s mnohými prospešnými vlastnosťami. Priaznivo pôsobí na fungovanie našich čriev, no tým sa benefity nekončia. Konzumácia kefíru tiež podporuje činnosť pečene.

1. Vlastnosti kefíru

Nápoj z fermentovaného mlieka nájdete takmer v každom obchode. V poslednej dobe sa objavili dokonca aj vegánske ekvivalenty, teda vodný kefír – kefírové zrná sa pridávajú do vody so sacharózou.

Kefír je prakticky bez laktózy, obsahuje množstvo cenných živín a je zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín . Navyše je nízkokalorický, a preto sa odporúča ľuďom na diéte.

Mliečny nápoj obsahuje vápnik, fosfor, horčík a vitamíny B2, B12 a D. Kefír sa preslávil predovšetkým obsahom probiotík, ktoré podporujú činnosť tráviaceho a imunitného systému.

2. Nápoj na pečeň

Tiež stojí za to piť kefír, aby ste sa postarali o zdravie pečene. Pomáha znižovať telesnú hmotnosť a stukovatenie pečene. Zložky v ňom obsiahnuté prispievajú k znižovaniu cholesterolu.

Mliečny nápoj je skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia naše telo pred oxidačným stresom a spomaľujú škodlivé účinky voľných radikálov , najmä v pečeňových bunkách.

Kefír chráni náš orgán pred poškodením spôsobeným škodlivými látkami, ako sú drogy. Mliečny nápoj pomôže pečeni nielen zregenerovať, ale aj ochrániť.

Je však potrebné pripomenúť, že kefír by sa mal do každodennej stravy zavádzať pomaly, počnúc malými množstvami . Náhle zavedenie prebytočných fermentovaných potravín do stravy môže spôsobiť tráviace ťažkosti a značné nepohodlie alebo kožné problémy.

3.Postup ako si pripraviť vlastný kefír (z Kaukazu)

Tibetskú kefírovú hubu je možné kúpiť cez internet, cez eshopy alebo nájdete niekoho, kto ho predáva na bazári. Tibetská huba je u nás pomerne dosť rozšírená, tak by možno nebolo prekvapením, keby ju mal doma aj niekto z vašich známych. E-shopy ponúkajú doručenie priamo domov. Cena sa pohybuje približne okolo 5 eur za 15-gramové balenie.

Budeme potrebovať: 

  • čerstvé mlieko
  • zaváraninový pohár s objemom 0,7 l
  • umelohmotné sitko
  • tibetská kefírová huba
  • gumička na vlasy
  • papierová utierka

1. Pripravíme si potrebné suroviny. Huby sú zväčša prenášané v malom pohári a v troche mlieka. Dôležité je zabrániť kontaktu húb s kovom, pretože ten by všetky baktérie zničil. Musíme preto pužiť umelohmotné sitko a nemiešať ani nechutnať s kovovou lyžičkou.

2. Pohár s hubami v troche mlieka prelejeme cez sitko a premyjeme ich studenou vodou, tak, aby na nich nezostalo mlieko.

3. Do zaváraninového pohára nalejeme čerstvé mlieko, pohár necháme prázdny asi 2 cm od horného okraja (zmes bude pracovať). Prepláchnuté huby vložíme do mlieka, zakryjeme papierovou utierkou a previažeme gumičkou. Prvých 12 hodín by malo mlieko zrieť pri izbovej teplote, následna sa odporúča vložiť ho do chladničky.

4. Sem- tam kefír skontrolujeme, zistíme, či baktérie pracujú a aká je jeho hustota. Pri troch kusoch huby trvá výroba približne 3 dni. To či je kefír hotový zistíte najmä podľa chuti. Chuť mlieka sa úplne stratí a nahradí ju kyslá chuť, ktorá je takmer identická s tou z obchodu.

5. Z hotového kefíra vyberieme huby a prelejeme ho do pohára. Najlepšie je vypiť svoj domáci kefír hneď.

6. Huby sa v mlieku prirodzene množia, takže ich bude stále pribúdať. Vybraté ich premyjeme a vložíme do nového mlieka. Kefír tentokrát dozreje rýchlejšie, pretože ich je viac. Výrobu môžeme stále opakovať. Čím viac húb budeme mať, tým skôr nám mlieko dozreje.

Čo pomáha liečiť?

Kefírová kultúra pochádza z Kaukazských hôr a z opátstva Tibetu (nazývaná aj ako Tibetská huba) a je skoro 5 000 rokov stará. Podľa legendy daroval kefír tamojším príslušníkom sám Mohamed, Alahov prorok. Šírila sa povera: ,,Prorokové zrná stratia svoju moc a silu, pokiaľ sa ich zmocnia neveriaci“. Preto bola táto huba prísne strážená pred cudzincami a bola predávaná z generácie na generáciu. Cudzincom občas dávali ochutnať hotový nápoj ale samotná huba ostávala tajomstvom.

V 19.storočí začali kefír skúmať ruský doktori a začali publikovať vedecké štúdie o pozitívnych účinkoch kefíru.

Aké sú zdravotné účinky kefíru?

  • zamedzuje zhromažďovanie a hnitie potravy v črevách
  • odkysľuje organizmus (aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu organizmu)
  • produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky
  • rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napríklad laktózu v mlieku, a preto tí, pre koho je mlieko ťažko stráviteľné, nemávajú s mliečnym kefírom problémy)
  • v tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiaducimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi
  • stimuluje imunitný systém
  • uzdravuje choroby srdca a rozkladá cholesterol v cievach
  • uzdravuje slinivku, pečeň a slezinu
  • uzdravuje žlčník, čistí žlčovody a rozkládá žlčové kamene
  • uzdravuje žalúdok, čreva, dvanástorník a hojí vredy
  • uzdravuje obličky a kontroluje močové cesty
  • reguluje obranné látky organizmu
  • reguluje tlak krvi
  • vyvíja antibiotiká a hojí zápaly organizmu
  • brzdí vývoj metastáz pri rakovine
  • spomaluje starnutie

Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*