Bylina svätého archanjela Michaela: Tento koreň zachránil životy mnohým ľuďom!

Zaujímavá rastlina Angelika lekárska (Angelica archangelica) sa v ľudovom liečiteľstve vyskytuje už oddávna. Pre aromatickú chuť koreňa je odpradávna známa ako jedlo, korenie a liek.

V záhradách stredovekých kláštorov sa pestovala ako jedna z hlavných liečivých rastlín a predovšetkým ako prostriedok proti moru. Podľa legendy účinnosť pri liečbe moru, ktorý v tom čase sužoval Európu, objavil svätý archanjel Michal, podľa ktorého dostala pomenovanie „archangelika“. Vďaka svojim koreňom sa mnoho ľudí zachránilo pred „čiernou smrťou“, a tak sa stala „anjelskou“.

Bola známa aj tým, že upokojovala ducha a upravovala trávenie, a preto mala v mimoriadne búrlivom stredoveku osobitné miesto medzi duchovenstvom.

Koreň je najliečivejšia časť rastliny, dobrá na trávenie, pretože má horkú chuť, ktorá s éterickými olejmi povzbudzuje tráviaci systém a povzbudzuje chuť do jedla.

Odporúča sa tiež pri zotavovaní sa z nechutenstva a malátnosti. Používa sa aj pri reume, ochoreniach pečene a žlčníka, ako aj pri menštruačných problémoch.

Angelika je tiež účinným expektoransom, pretože stimuluje vylučovanie hlienu z dýchacích orgánov. Obsahuje oleje, ktoré pôsobia protizápalovo a bojujú proti infekciám, takže pomáha pri bronchitíde a zápale pľúc.

Na druhej strane zlúčenina osthol zabraňuje zrážaniu krvi, preto sa odporúča pri liečbe trombózy.

Esenciálny olej z koreňa angeliky obsahuje vzácne zložky, akými sú monoterpény, felandrény, kumaríny – archangelicín, umbelliferon a bergapten. Kumaríny robia z rastliny mierne sedatívum a posilňujú spánok a znižujú napätie.

Čaj z listov rastliny je účinný aj na žalúdok, čistí krv a močový mechúr, zmierňuje plynatosť, kŕče a koliku. Urýchľuje vylučovanie tráviacich štiav, takže jedlo sa lepšie spracováva. Na zvýšenie chuti do jedla sa užíva nalačno, 15 minút pred jedlom. Na zlepšenie trávenia, keď je žalúdok mimoriadne citlivý, po jedle.

Prípravky angeliky sa nesmú užívať v tehotenstve a pri dojčení, neodporúčajú sa diabetikom, ani ľuďom, ktorí v terapii užívajú antikoagulanciá (proti zrážanlivosti krvi).

Pre tých, ktorí túto bylinku používajú, sa tiež neodporúča dlhodobé vystavovanie sa slnku. Kvôli zložke fumarkumarínu je citlivý na svetlo, takže sa môže objaviť vyrážka podobná alergii.

Extrakt, tinktúra, éterický olej

Na liečebné účely sa používa ako tekutý extrakt, tinktúra, silice alebo sušený koreň do čaju. Denne sa užíva 1,5 až 3 g extraktu a tinktúra v dvoch až troch dávkach po 20 kvapiek rozriedená v troške vody bezprostredne pred jedlom alebo po jedle.

Čo sa týka silice, odborníci v ľudovom liečiteľstve radia užívať tri-štyri kvapky dva-trikrát denne. Čaj sa pripravuje z jednej lyžice suchého koreňa, ktorý sa varí desať minút v 2 dl vody a pije sa dvakrát denne čerstvo pripravený bezprostredne pred jedlom alebo po jedle.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*