Čarovný makový koláč – nalejte na plech jednu zmes a po upečení získate 5 vrstiev!

Možno to vyzerá zložito ale tento koláč je veľmi jednoduchý! Stačí naliať na plech jednu zmes a získate perfektný koláč z 5 vrstvami…

Nalejte jednu zmes a dostanete 5 vrstiev. Prvá vrstva je trošku tvrdšia a chutí ako vanilkový puding. Druhá vrstva je lahodný vaječný krém. Treťou vrstvou je lahodná maková plnka. Štvrtá vrstva je trochu horšie viditeľná. Je to tenká vrstva bielej čokolády. Piata vrstva je veľmi jemná sušienka s dokonalou chuťou.

Ingrediencie:

  • 75 g masla
  • 100 g bielej čokolády
  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • vanilkový cukor
  • 5 polievkových lyžíc studenej vody
  • 100 g múky
  • trochu soli
  • kôra z jedného citróna
  • 200 g jemne mletého modrého maku
  • 1 polievková lyžica rumu
  • 6 dcl studeného mlieka
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Postup:

(Videorecept si môžete pozrieť na konci článku)

Na strednom ohni roztopte 75 gramov masla.  Odstavte z ohňa,  a pridajte 100 gramov  bielej čokolády. Nechajte krátko vychladnúť.

5 vajec rozdelíme na 5 žĺtkov a 5 bielkov.

K žĺtkom primiešame 150 g krupicového cukru a vanilkový cukor. Vymiešame do peny, pridáme 5 lyžíc studenej vody, dobre vymiešame, teraz pridáme vlažné mlieko, dobre vymiešame, pridáme 100 g preosiatej hladkej múky, štipku soli a kôru z jedného citróna, všetko dobre vymiešame.

Pridáme 100 g čistého jemne mletého modrého maku ( bez iných prísad, ako cukor a pod)  premiešame a pridáme opäť 100 g mletého maku.

Pridáme 1 lyžicu rumu a 3 dcl studeného mlieka, premiešame a znova pridáme 3 dcl studeného mlieka. Dobre premiešame.

K bielkom pridáme 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, štipku soli, vymiešame na tuhý sneh.

Sneh jemne premiešame s makovou zmesou. Na vrchu necháme malé kúsky nerozmiešaného snehu.

Formu na pečenie potrieme maslom, cesto nalejeme do pekáča a jemne potrasieme, aby sa cesto rovnomerne zarovnalo. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160°C jednu hodinu so zapnutým horným a spodným ohrevom, Nepoužívajte teplovzdušný ventilátor.

Po upečení  koláčik trochu padne, ale nebojte sa, tak to musí byť. Najprv necháme schladiť  pol hodinu pri izbovej teplote… až potom odložte do chladničky a nechajte dobre vychladiť aspoň na 2 hodiny najlepšie celú noc. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*