Chráni pred demenciou a omladzuje mozog až o štyri roky. Jedna porcia denne stačí!

Existuje výskum, ktorý naznačuje, že konzumácia zelenej listovej zeleniny môže mať priaznivý vplyv na zdravie mozgu. Ako vedci vysvetľujú, zelená listová zelenina je bohatá na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť mozog pred oxidačným stresom spojeným s akumuláciou amyloidných plakov.

1. Spomaľuje starnutie mozgu až o štyri roky.

Vedci z Chicagskej univerzity sa zamerali na 581 ľudí s priemerným vekom 84 rokov, ktorí súhlasili s posmrtným vyšetrením ich mozgu na výskum  demencie.

Každý rok účastníci vypĺňali dotazníky o jedle, ktoré konzumovali. Ľudia v štúdii zomreli v priemere sedem rokov po začatí štúdie. V 39 percentách z nich bola demencia diagnostikovaná tesne pred smrťou, 66 %. spĺňali kritériá pre Alzheimerovú chorobu.

Počas pitvy vedci skúmali  mozgy pacientov, aby určili množstvo amyloidných plakov, ktoré sa nachádzajú v mozgoch ľudí s Alzheimerovou chorobou, ale možno ich nájsť aj v mozgoch starších ľudí s normálnymi kognitívnymi funkciami.

Vedci potom analyzovali zozbierané stravovacie dotazníky a hodnotili kvalitu stravy každého človeka. Svoje závery vyvodili na základe toho, ako presne pacienti dodržiavali verziu stredomorskej stravy, ktorá uprednostňuje zelenú listovú zeleninu, ako je špenát, kel a iná zelenina.

Zistili, že ľudia, ktorí jedia stravu s vysokým obsahom zeleniny, majú v mozgu rovnaké množstvo plaku ako ľudia mladší o 4,25 roka.

2. Stredomorská strava chráni srdce

Pripomíname, že tradičná stredomorská strava je spojená s mnohými zdravotnými výhodami. Štúdie ukázali, že stredomorská strava znižuje riziko srdcových chorôb, srdcového infarktu, mŕtvice a úmrtia na kardiovaskulárne choroby tým, že znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL), znižuje zápal a zlepšuje fungovanie krvných ciev.

Pomáha tiež kontrolovať hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivosť na inzulín, čo môže znížiť riziko cukrovky 2. typu. Môže tiež pomôcť udržať si zdravú váhu vďaka bohatstvu vlákniny, zdravých tukov a bielkovín. Vláknina pomáha udržiavať pocit sýtosti.

Stredomorská strava môže tiež znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, ako je rakovina hrubého čreva, prsníka a prostaty, vďaka vysokému obsahu antioxidantov, vlákniny a zdravých tukov.

Stojí za zmienku, že hoci stredomorská strava môže pomôcť chrániť pred chorobami, samotná strava nezaručuje zdravie.

Existuje mnoho ďalších aspektov životného štýlu a stravovania, ktoré tiež ovplyvňujú riziko vzniku ochorenia, ako je pravidelná fyzická aktivita, udržiavanie zdravej hmotnosti a vyhýbanie sa stimulantom, ako je alkohol a tabak.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*