Draslík je jedným z najcennejších minerálov, ktorý by nemal chýbať vo vašej každodennej strave. Chráni srdce a výrazne znižuje riziko mŕtvice. Jeho nedostatok je preto veľmi nebezpečný pre zdravie a dokonca aj život. Čo by ste mali jesť, aby sa to nestalo?
1. Draslík chráni pred mŕtvicou
Hypokaliémia alebo nedostatok draslíka môže mať veľmi dramatický priebeh a viesť k vážnym ochoreniam, vrátane srdcových. To zahŕňa fibriláciu predsiení, ktorá je najčastejšou arytmiou. Zvyšuje riziko mŕtvice a smrti.
Avokádo by nemalo chýbať v strave bohatej na draslík.
Výskum amerických vedcov z Albert Einstein College of Medicine publikovaný v časopise „Stroke“ dokázal, že strava bohatá na draslík môže výrazne znížiť riziko mŕtvice .
Po preskúmaní viac ako 90 000 ženy vo veku 50-79 rokov zistili, že vysoký príjem draslíka bol spojený s nižším rizikom mŕtvice a úmrtnosťou zo všetkých príčin. V skupine žien, ktoré nemali problémy s vysokým krvným tlakom, bolo riziko mozgovej príhody nižšie až o 30 percent.
2. Strava bohatá na draslík – čo jesť?
British Heart Foundation (BHF) tiež poukazuje na výhody stravy bohatej na draslík. Odborníci zdôrazňujú, že výrazne znižuje nielen riziko mŕtvice, ale aj infarktu.
Podľa odporúčaní BHF by v takejto strave nemali chýbať:
- kuracie mäso (174 gramov obsahuje 574 miligramov draslíka),
- banány (jeden obsahuje 330 mg),
- avokádo (polovica obsahuje 360 mg),
- brokolica (80 g obsahuje 317 mg),
- špenát (80 g obsahuje 545 mg),
- varený losos (154 g obsahuje 634 mg),
- zemiaky (175 g obsahuje 639 mg),
- odstredené mlieko (30 g obsahuje 538 mg).
Kakao, biele fazule, arašidy, horká čokoláda a pohánka sú tiež bohatým zdrojom draslíka.
Leave a Reply