Chráni pred rakovinou, Parkinsonovou chorobou a predchádza demencii. Mal by tvoriť neoddeliteľnú súčasť našej stravy!

Veľa ľudí ich vyhadzuje, pričom je to najvýživnejšia časť našej stravy!

Podieľa sa na hematopoetických procesoch a tvorbe myelínových obalov pre neuróny. Jeho nedostatok môže spôsobiť veľmi charakteristické prejavy nervového systému, no väčšina z nás o nedostatku tohto vitamínu netuší. Jediné, čo musíte urobiť, je zvýšiť podiel troch produktov vo vašej strave.

Nebezpečný nedostatok vitamínu B12 (kobolamín)

Vitamín B12 plní v tele mnoho dôležitých funkcií. Podieľa sa na metabolizme bielkovín, sacharidov a tukov, je potrebný pre krvotvorné procesy, telesný rast, delenie buniek a tvorbu myelínového obalu.

Jedným z prvých príznakov jeho nedostatku, t. j.  hypokobalaminémie môže byť únava, potom sa objavia ďalšie príznaky z nervového systému:

  • mravčenie v končatinách,
  • zmätok,
  • poruchy pamäti a koncentrácie,
  • poruchy rovnováhy
  • poruchy nálady

Výskumy ukazujú, že primerané množstvo kobalamínu (vitamínu B12) v tele chráni pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou , depresiou a dokonca rakovinou:  rakovinou čriev a pankreasu , rakovinou hrubého čreva, rakovinou žlčníka a dokonca znižuje riziko rakoviny prsníka a maternice.

Nielen vegánom hrozí nedostatok B12

Vstrebávanie vitamínu B12 je zložitý proces, ktorý začína v ústach a končí v tenkom čreve. Už pri žuvaní potravy jeden z proteínov obsiahnutých v slinách umožňuje kobalamínu dostať sa na druhý koniec tráviaceho traktu, čím ho chráni pred účinkami žalúdočnej kyseliny. Parietálne bunky v žalúdku potom vylučujú dve látky, ktoré rozkladajú vitamín B12. V dvanástniku uvoľňujú pankreatické šťavy vitamín B12, aby sa mohol vstrebať.

Veľa sa hovorí o tom, že ľuďom, ktorí nejedia živočíšnu stravu, hrozí nedostatok tohto vitamínu. To však nie je všetko, nedostatok vitamínu B12 môže súvisieť s ochoreniami tráviaceho systému, ako je celiakia, potravinové alergie či zápalové ochorenia čriev či žalúdka.

Jedným z najlepších zdrojov kobalamínu sú vnútornosti z orgánov zvierat.

S týmto problémom môžu zápasiť aj ľudia s xerostómiou, poruchou súvisiacou s tvorbou slín . Týka sa diabetikov, ale aj pacientov užívajúcich lieky spôsobujúce sucho v ústach, ako sú antihypertenzíva, psychofarmaká či opioidy.

Poslednou skupinou sú seniori – deficit vitamínu B12 v skupine nad 65 rokov môže dosahovať až 20 % obyvateľov.

Kobalamín sa nachádza v živočíšnych produktoch, najmä :

  • vnútornosti – tzv. piata štvrtina, ktorá zahŕňa obličky a pečeň; najvyššia koncentrácia vitamínu B12 je v hovädzej pečeni – takmer 71 mikrogramov na 85 g mäsa,
  • vajcia – dve veľké vajcia obsahujú viac ako jeden mikrogram vitamínu B12, ale okrem toho sú vajcia skvelým zdrojom všetkých vitamínov B potrebných pre neurologický systém,
  • mušle – 100 g obsahuje takmer 100 mikrogramov vitamínu B12, čo je až 4 120 percent denný odporúčaný príjem; Kto sa nevie prinútiť jesť morské plody, môže zvoliť tuniaka – 100 g obsahuje takmer desať mikrogramov vitamínu B12.

Zdrojom kobalamínu sú všetky druhy červeného mäsa, ako aj mliečne výrobky – mlieko, jogurty a syry. Oplatí sa siahnuť aj po produktoch obohatených o vitamín B12, na pultoch obchodov ich nájdeme čoraz častejšie. Táto metóda sa odporúča najmä vegánom a vegetariánom.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*