Hovoria im aj METLA NA ČREVÁ! Tu je dôvod, prečo sa ich oplatí zaradiť do jedálnička…
Otruby sa často vynechávajú a vyhadzujú napríklad na ovsených vločkách. Medzitým je to skutočná pokladnica cenných minerálov a vlákniny, ktoré črevá milujú.
1. Nielen ovsené vločky
V rámci zdravej výživy hovoríme najčastejšie o zelenine a ovocí. Medzitým máte na dosah ruky veľmi zdravý produkt, ktorý, aj keď sa často prehliada, môže byť pre telo cennou oporou.
Ide o otruby, ktoré sa často nespravodlivo podceňujú a vyhadzujú.
Oplatí sa ich vyskúšať, pretože sú skvelé ako doplnok k raňajkám a zdravým maškrtám.
Otruby sú vedľajším produktom procesu mletia obilia. Môžu pochádzať okrem iného z: z ovsa, pšenice, raže, špaldy či pohánky. Dôležité je, že každý druh otrúb má pozitívny vplyv na zdravie.
2. Poklad vlákniny
Otruby sú bohaté na vlákninu, bielkoviny a sacharidy, vďaka čomu sú veľmi výživné.
Vláknina pomáha udržiavať zdravú váhu a pomáha tým, ktorí chcú zdravo schudnúť. Vďaka nej sa cítime dlhšie sýti, čo pomáha bojovať proti škodlivému maškrteniu medzi jedlami.
Navyše podporuje činnosť celého tráviaceho systému. Pomáha odstraňovať zvyšky jedla a zabraňuje tomu, aby zostali v črevách. Nie nadarmo sa jej hovorí kefka, ktorá „vymetie“ črevné usadeniny.
Nie je to však všetko, zaradením otrúb do dennej stravy dodáme telu cenné vitamíny (najmä tie zo skupiny B, ktoré priaznivo pôsobia na činnosť nervovej sústavy) a minerály ako draslík, železo , vápnik a horčík.
Leave a Reply