Keď si v obchode kupujeme kuracie, bravčové mäso alebo mlieko, často vidíme na obale napísané atraktívne slová, ktorých cieľom je navodiť pocit, že jeme niečo naozaj zdravé: žiadne hormóny, žiadne prísady, žiadne konzervanty. Ale niečo iné je pred nami skryté.
V knihe Paula Robertsa „ Koniec jedla – Nebezpečenstvo hladovania vo veku hypermarketov “ sa uvádza, že na spomínanom obale niečo chýba.
NIE je tam napísané „BEZ ANTIBIOTÍK“.
Paul Roberts vo svojej knihe spomína, že koncom 40. rokov si rybári na americkej rieke Hudson všimli zvláštny jav: pstruhy, ktoré ulovili, boli z roka na rok väčšie a väčšie. Nebol to problém, ktorý rybár by nechcel čo najväčší úlovok?
Problém bol v tom, že po prúde rieky vyrástla farmaceutická spoločnosť Lederle Laboratories, čo prinútilo niektorých rybárov uvažovať, či je tento jav prirodzený. Thomas Juke, biológ spomínanej spoločnosti, sa rozhodol problém preštudovať dôkladnejšie. Vedel, že Lederle skladuje svoje obrovské kopy odpadu blízko rieky.
Vedel tiež, že medzi nimi je aj zvyšková zmes, ktorá vznikla fermentačným procesom, ktorú Lederle použil na prípravu svojho nového antibiotika na báze tetracyklínu. Jukes predpokladal, že zmes vyteká, ryby ju konzumujú a niečo v tomto obsahu spôsobuje, že rastú.
Po dlhých testoch vykonaných v laboratóriu Thomas Juke a jeho kolega Robert Stockstad objavili niečo revolučné: to, čo konzumovali ryby, nebol vitamín B12 prítomný v zlúčenine, ale samotný tetracyklín. Tetracyklín zmiešaný s kukuričnou múkou, jantárovo sfarbené antibiotikum pridali do krmiva kurčiat, dokonca aj v malých dávkach, sa zvýšila rýchlosť rastu kurčiat o 25 %, čo je percento, ktoré bolo predtým nedosiahnuteľné.
Thomas Juke predpokladal, že tetracyklín lieči črevné infekcie bežné u zvierat chovaných v stiesnených priestoroch a telo teraz využíva kalórie, ktoré by prirodzene spotreboval imunitný systém kurčiat, na rast kostí a svalov.
Iní výskumníci v krátkom čase potvrdili, že podávanie tetracyklínu v malých subterapeutických dávkach stimuluje rast moriek, teliat a ošípaných až o 50 %. Následné štúdie ukázali, že antibiotiká zvýšili množstvo mlieka produkovaného kravami a zvýšili počet narodených prasníc ročne. „Nový rastový faktor“ predstavoval skutočnú revolúciu v tejto oblasti a dodnes sa široko používa.
Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply