Čo sa stane, ak budete jesť banány s čiernymi bodkami? Veľa ľudí robí túto chybu…

Zelený banán príliš neláka, zrelý banán s hnedými bodkami na šupke tiež nevzbudzuje dôveru.

Aký je vlastne medzi nimi rozdiel? Ktorým by sme mali dať prednosť?

Znie to paradoxne, ale banány s tmavou šupkou sú pre vaše zdravie lepšie. Ak teda máte doma čerstvú zásobu týchto plodov, počkajte, kým dozrejú a až potom ich konzumujte.

Zrelý banán sa od nezrelého odlišuje na prvý pohľad viditeľnými čiernymi bodkami a škvrnami. Produkujú ich látky s názvom TNF, čo je „tumorový nekrózny faktor“. Ide o substanciu, ktorá bojuje proti abnormálnym bunkám. Čím sú bodky na banánovej šupke tmavšie a výraznejšie, tým viac jej obsahujú.

Banány s tmavými bodkami sú pre telo prospešnejšie

Úplne zrelé banány sú zdraviu prospešnejšie pre ľudský organizmus, lebo posilňujú imunitný systém. TNF totiž zvyšuje imunitu človeka. Potvrdili to japonskí vedci, ktorí dokonca tvrdia, že TNF v banánoch pomáha pri rakovine. Ak pravidelne konzumujte zrelé banány, konkrétne 1 až 2, prispievate tým k obranyschopnosti organizmu.

Obsah látok v banánoch sa mení postupným dozrievaním. Zvyšuje sa počet antioxidantov a mení sa škrob na cukry, ktoré sú ľahšie stráviteľné. To však nie je všetko. Banány s tmavými bodkami na šupke zvyšujú množstvo bielych krviniek. Sú oveľa zdravšie než banány so zelenkavou šupkou či bežnými žltými banánmi! Výživový poradca Ing. Libor Javro potvrdzuje, že dozrievaním v banáne vzniká vyšší počet vitamínov a antioxidantov. Čím je zrelší, tým obsahuje viac cukrov.

Banán s tmavými bodkami má silné protirakovinové účinky

foto: canva

Tumorový nekrofilný faktor (TNF), ktorý obsahuje zrelé žlté ovocie, má na rakovinové bunky veľký vplyv. Iniciuje v nich apoptózu, teda riadenú smrť. Banány potláčajú rakovinu rovnako ako látka Lentinan, ktorá sa nachádza v hube Shitake. Ide o protinádorový preparát, lieči sa ním tuberkulóza, únavový syndróm, bronchitída, hepatitída a dokonca pôsobí aj proti HIV vírusu.

Výskumníci z Tokijského národného výskumného inštitútu pre výskum rakoviny zistili úžasný účinok Lentinanu. Pokusy na myšiach ukázali jeho silu, dokázal odstrániť 80 až 100 % nádorov v testovaných subjektoch. Klinické štúdie na ľuďoch, ktorým bola podávaná chemoterapia, len potvrdili ich účinok. Viedol k blokovaniu rastu nádorov a k celkovému predĺženiu ich života. Banány výraznou mierou stimulujú tvorbu nových bielych krviniek a predchádzajú mutáciám buniek.

Od akých banánov ruky preč?

Aby sa zachovalo čo najväčšie množstvo prospešných látok, odporúča sa skonzumovať zrelé banány čo najskôr. V chladničke ich držte čo najmenej. Treba si dávať pozor na už prezreté banány, kedy v nich vznikajú hnilobné procesy, ničiace prospešné látky. Odborník na výživu Ing. Libor Javro upozorňuje na zvýšené množstvo mikroorganizmov v prezretých banánoch, ktoré môžu narušiť zdravie človeka. Vyhnite sa radšej banánom s úplne hnedou šupkou alebo už s pootvorenou.

Najlepšie je konzumovať správne dozreté, žlté banány s miernymi čiernymi bodkami. Vtedy totiž môžete mať istotu, že sa v ňom nachádza najoptimálnejšie množstvo zdraviu prospešných látok.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*