Ak radi pečiete bábovky, tento recept si určite zapíšte!
Aby sa bábovka vydarila, treba dodržiavať tri základné pravidlá:
1. Všetky ingrediencie by mali mať teplotu izbovú teplotu okolo 20 C,
2. preosejeme všetky suché ingrediencie,
3. miešame ručne a nie príliš dlho.
Ingrediencie:
- 125 g masla
- 190 g práškového cukru (preosiateho)
- 2 vajcia
- 160 ml jogurtu
- 80 ml kyslej smotany 20 %
- 280 g polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 šálky kakaa
Poleva:
- 100 ml mlieka
- 100 g čokolády 70%
- 15 g práškového cukru
- 15 g masla
Postup:
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Maslo by malo mať okolo 20°C, nemalo by byť ani úplne zmäknuté, ani úplne tuhé. Miešanie trvá asi 10 minút. Najprv pridajte maslo a potom pridajte cukor.
Múku preosejeme s kakaom, práškom do pečiva a sódou.
Zmiešajte jogurt a kyslú smotanu.
Maslo a cukor vyšľaháme do peny.
Po jednom pridávame vajíčka a šľaháme asi 30 sekúnd. Múkovú zmes pridávame striedavo so zmiešaným jogurtom, miešame ručne, kým nie je zmes rovnomerná.
Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy (asi 3/4 formy) s priemerom 23 cm.
Pečieme pri 150 °C v teplovzdušnej rúre alebo 170°Cv klasickej rúre asi 45-60 minút, ( čas záleží od rúry) urobíme si test špáradlom. Vyberte z rúry, nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke. Pečenie vždy prispôsobte vašej rúre.
Poleva:
Nalámanú čokoládu zalejeme zohriatym mliekom (musí byť veľmi horúce), pridáme cukor a maslo. Jemne premiešajte, aby ste vytvorili lesklú a hladkú polevu. Polevou polejeme vychladnutú bábovku. Necháme stuhnúť.
Náš tip:
- Namiesto jogurtu a kyslej smotany môžete použiť grécky jogurt 250 ml.
- Namiesto tejto polevy môžete použiť klasickú čokoládovú.( 100g čokolády, 40 masla. Rozpustíme vo vodnom kúpeli a vymiešame do leskla.)
Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply