Hoci vyzerajú na prvý pohľad, že sú zdravé, doktorka varuje, že nie je to tak a mali by sme sa im tiež vyhýbať!
,,Ultra-spracované potraviny spôsobujú veľa porúch v črevnej mikroflóre „ – varuje doktorka Maria Abreu. Varuje, že ,, aj zdanlivo zdravé spracované potraviny môžu obsahovať určité zložky, ktoré sú príčinou rakoviny hrubého čreva.“
Zdanlivo zdravé jedlo. Buďte opatrní s pridanými emulgátormi!
Toto varovanie urobila doktorka Maria Abreu, profesorka medicíny, mikrobiológie a imunológie na Univerzite v Miami, v rozhovore pre WSVN.
,,Problémom môžu byť aj potraviny, ktoré považujeme za zdravé,“ zdôrazňuje doktorka Maria Abreu. ,,Veci ako emulgátory, smotanové, beztukové ochutené jogurty plné sladidiel a všetky tieto veci môžu skutočne zmeniť črevný mikrobióm veľmi hlbokým spôsobom,“ dodáva.
Emulgátory (E400-E495) sú potravinárske prídavné látky, ktoré sú zodpovedné za správnu konzistenciu, t.j. umožňujú spojenie dvoch látok tak, aby výsledný produkt bol hladký a krémový. To okrem iného zahŕňa: jogurty, ale aj čokolády a zmrzliny. Zodpovedá aj za trvanlivosť potravín, zabraňuje zatuchnutiu napr. v nízkotučných výrobkoch, ako je diétny jogurt, sa používajú emulgátory, ktoré im dodávajú vlastnosti pôvodného výrobku.
Zvyšujú riziko rakoviny, odborníčka má jednu radu!
Emulgátory v potravinách môžu byť podľa odborníčky faktorom zvyšujúcim riziko ochorenia. Látky obsiahnuté vo vysoko spracovaných potravinách môžu zmeniť črevný mikrobióm a podporiť zápal v tráviacom trakte. Tieto dva faktory boli v štúdiách spájané s vyšším rizikom vzniku kolorektálneho karcinómu.
Medzitým počet prípadov rakoviny čriev rýchlo rastie. Ide o jednu z najčastejších a najsmrteľnejších rakovinových ochorení – celosvetovo postihuje takmer jeden a pol milióna ľudí.
Špecialistka na črevný mikrobióm vysvetlila, že ona a jej tím chcú vyvinúť testy, ktoré odhalia včas črevný zápal. Dovtedy dáva svojim pacientom rovnakú radu: jesť zdravo a vyhýbať sa vysoko spracovaným potravinám, aj tým, ktoré sa zdajú na prvý pohľad zdravé.
,,Hovorím svojim pacientom, že čokoľvek, čo je zabalené v obale a má dátum spotreby na budúci rok, nie je jedlo,“ dodala doktorka Maria Abreu.
Leave a Reply