Domáca MAKOVÁ ŠTRÚDĽA! Jednoduchý recept, podľa ktorého sa vždy vydarí…

Upiecť dobrú štrúdľu nie je nič zložité! Podľa tohto receptu sa vždy vydarí…

Ingrediencie:

Cesto:

  • 70 g margarínu alebo masla
  • 1 vajce
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 350 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Maková náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 lyžica lekváru
  • 1 lyžica mletých sušienok
  • 50 ml horúceho mlieka
  • Trochu citrónovej šťavy podľa chuti

Marhuľová náplň

  • 200 g marhuľového džemu
  • 1 malé nastrúhané jablko
  • Škorica podľa chuti
  • 1–2 lyžice mletých sušienok (podľa hustoty džemu)

Postup:

Vymiešajte margarín alebo maslo s vajcom a cukrom. Pridajte vanilkový cukor a mlieko. Postupne vmiešajte  múku s práškom do pečiva. Vymiesime hladké, nelepivé, pružné cesto. Cesto rozdeľte na dve polovice.

Pripravte  si makovú plnku: zmiešajte mletý mak, práškový cukor, lekvár, mleté sušienky a horúce mlieko. Dochuťte  citrónovou šťavou podľa chuti.

Jednu polovicu cesta  rozvaľkajte, natrite makovou náplňou  a nechajte  okraj asi  2 cm nenatretý. Závin zvinieme.

Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, natrieme marhuľovým džemom, posypeme nastrúhaným jablkom, škoricou, ak je džem riedky posypeme mletými sušienkami. ( ak je džem hustý, sušienky nepotrebujeme)

Pred pečením závin nakrájajte  na kúsky. Pečte  v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*