Upiecť dobrú štrúdľu nie je nič zložité! Podľa tohto receptu sa vždy vydarí…
Ingrediencie:
Cesto:
- 70 g margarínu alebo masla
- 1 vajce
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml mlieka
- 350 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
Maková náplň:
- 200 g mletého maku
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 lyžica lekváru
- 1 lyžica mletých sušienok
- 50 ml horúceho mlieka
- Trochu citrónovej šťavy podľa chuti
Marhuľová náplň
- 200 g marhuľového džemu
- 1 malé nastrúhané jablko
- Škorica podľa chuti
- 1–2 lyžice mletých sušienok (podľa hustoty džemu)
Postup:
Vymiešajte margarín alebo maslo s vajcom a cukrom. Pridajte vanilkový cukor a mlieko. Postupne vmiešajte múku s práškom do pečiva. Vymiesime hladké, nelepivé, pružné cesto. Cesto rozdeľte na dve polovice.
Pripravte si makovú plnku: zmiešajte mletý mak, práškový cukor, lekvár, mleté sušienky a horúce mlieko. Dochuťte citrónovou šťavou podľa chuti.
Jednu polovicu cesta rozvaľkajte, natrite makovou náplňou a nechajte okraj asi 2 cm nenatretý. Závin zvinieme.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, natrieme marhuľovým džemom, posypeme nastrúhaným jablkom, škoricou, ak je džem riedky posypeme mletými sušienkami. ( ak je džem hustý, sušienky nepotrebujeme)
Pred pečením závin nakrájajte na kúsky. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply