Domáce prostriedky na detoxikáciu pečene. Začnite jesť týchto 5 potravín!

Ako si dať do poriadku pečeň a zbaviť sa ochorení…

Nadúvanie, zlé trávenie, bolesti brucha a pálenie záhy sú bežnými príznakmi po konzumácii kalorickejších a mastných jedál. Naznačujú preťaženie pečene a problémy s fungovaním tráviaceho systému. V takejto situácii bude skvelým riešením zaviesť do svojej stravy produkty, ktoré pomáhajú očistiť pečeň od toxínov.

1. Káva

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov zodpovedných za detoxikáciu organizmu, neutralizáciu alkoholu a niektorých liekov. Je tiež nevyhnutný pre správne fungovanie tráviaceho systému a celkovú pohodu.

Keď tento orgán nefunguje správne, existuje množstvo pretrvávajúcich neduhov, ktorých sa chceme čo najskôr zbaviť. Ukazuje sa, že pozitívny vplyv na pečeň má denný kávový nápoj v množstve nepresahujúcom 3 šálky denne.

Tento nápoj znižuje riziko poškodenia orgánového parenchýmu a tiež poskytuje polyfenoly a diterpény, ktoré podporujú tvorbu pečeňových enzýmov a podporujú proces detoxikácie organizmu. Je však potrebné pripomenúť, že vlastnosti kávy možno zhoršiť pridaním mlieka, sirupov alebo šľahačky.

2. Zelený čaj

Zelený čaj  je zdrojom katechínov, teda silných antioxidantov, ktoré podporujú detoxikáciu a regeneráciu pečene. Zároveň znižujú vplyv voľných radikálov na organizmus a znižujú oxidačný stres, čím zabraňujú  tvorbe zápalov.

3. Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky je skutočným liekom na pečeň, ktorý sa oplatí užívať pri pálení záhy, poruchách trávenia a plynatosti. Pestrec mariánsky podporuje fungovanie tohto orgánu a chráni pred škodlivými faktormi, čím znižuje riziko vzniku nebezpečných chorôb.

Predpokladá sa, že ostropestrec môže znížiť riziko cirhózy, zápalu a stukovatenia pečene.

4. Listová zelenina

Čerstvá zelenina by mala byť súčasťou každodenného jedálnička, pretože je zdrojom vlákniny potrebnej pre zdravie tráviaceho systému. Na funkciu pečene priaznivo pôsobí brokolica, kel, artičoky a ružičkový kel, ale aj jedna červená zelenina – cvikla.

Tieto produkty znižujú pravdepodobnosť nealkoholického stukovatenia pečene, zabraňujú rakovine a zmierňujú zápal. Zároveň stimulujú tvorbu žlče a prispievajú k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi .

5. Ovsené vločky

Ovsené vločky sú cenným zdrojom vlákniny a beta glukánov, teda polysacharidov, ktoré podporujú činnosť pečene a tvorbu žlčových kyselín.

Tieto zlúčeniny súčasne podporujú stav imunitného systému, zmierňujú zápal a zabraňujú zápche. Je však potrebné pripomenúť, že vyššie uvedené vlastnosti majú nespracované ovsené vločky.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*