INGREDIENCIE
Cesto
- 1,3 kg hladkej múky + trochu na posypanie
- 500ml teplého mlieka
- 6 žĺtkov (môžete použiť aj 3 celé vajcia a 3 žĺtky)
- 1 kocka čerstvého droždia
- 150 g + 2 polievkové lyžice cukru
- 180g rozpusteného masla
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 polievkové lyžice liehu alebo octu
Ešte potrebujeme:
- marmeláda podľa chuti
- práškový cukor
- olej na vyprážanie/alebo masť
Do misky rozdrobíme droždie, pridáme 2 polievkové lyžice cukru a 500 ml teplého mlieka. Všetko miešame, kým sa droždie nerozpustí a pridáme 300 g múky. Všetko premiešame a odložíme na 15 minút na teplé miesto, aby sa kvások rozpracoval.
V miske vyšľaháme 6 žĺtkov (alebo 3 celé vajcia a 3 žĺtky) so 150g cukru do peny, pridáme vanilkový cukor a lieh.
Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť.
Do vykysnutej hmoty pridáme žĺtky vyšľahané s cukrom, vanilkovým cukrom a liehom a všetko premiešame. Potom preosejeme zvyšok múky a vymiesime cesto. Počas miesenia postupne pridávame rozpustené maslo. Cesto miesime dosť dlho a dôkladne.
Cesto odložte na teplé miesto na asi 15 minút odpočinúť.( cesto sa snažíme nesypať múkou, pretože rozdeľuje olej, ktorým bola misa vymastená, nelepí sa a múka by sa pri vyprážaní mohla pripáliť)
Cesto rozdelíme na asi 30 kúskov. Každý kúsok natiahneme, naplníme marmeládou a vytvarujeme do tvaro guľky. Šišky prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť.
Do hlbokej panvice nalejeme olej (môžeme vyprážať aj na masti) a zohrejeme. Ak hodíme do oleja šišku a olej mierne buble, znamená to, že teplota je OK. Šišky by sme mali vyprážať na miernom ohni. Otočte ich, aby sa vyprážali zo všetkých strán. Či nie sú vo vnútri surové, môžete skontrolovať ihlou. Šišky sa musia vyprážať pomaly a musia sa počas vyprážania otáčať. Mali by mať peknú zlatohnedú farbu.
Vypražené šišky položte na chvíľu papierovú utierku, aby neboli mastne. A potom ich posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Leave a Reply