Dr. Fauci: „Iba dva doplnky výživy podporujú imunitu. Väčšina z nich nerobí nič.“

Chrípková sezóna je plnom prúde. Jej vrchol je však stále pred nami, a preto je také dôležité postarať sa o svoju imunitu teraz. Zdá sa, že v týchto jedinečných a ťažkých časoch je to pre nás všetkých mimoriadne dôležité. Ako môžeme podporiť naše telo? Aké doplnky nám s tým pomôžu

Dr. Anthony Fauci, hlavný americký epidemiológ, sa prostredníctvom chatu na Instagrame spýtal herečky Jennifer Garnerovej na doplnky zvyšujúce imunitu. Aj keď by sa zdalo, že ich je naozaj veľa, odpoveď špecialistu môže prekvapiť. Podľa  neho „väčšina z nich nerobí nič“ a imunita je podporovaná iba dvoma doplnkami.

Podľa lekára existujú iba dva doplnky, ktoré môžu zvýšiť imunitu osoby, ktorá ich užíva

Keď hovoríme o doplnkoch, máme na mysli vitamíny. O akých vitamínoch teda hovoríme?

Prvým vitamínom, ktorý môže mať pozitívny vplyv na našu imunitu, je vitamín D.

,,Ak máte nedostatok vitamínu D, ovplyvňuje vašu náchylnosť na infekciu. Preto neváham odporučiť (užívanie) a sám užívam doplnky vitamínu D,“ povedal Fauci

Druhým vitamínom, ktorý stojí za to užívať, je vitamín C. Vitamín, ktorý je už roky spojený s imunitou, a to oprávnene.

,,Ďalším vitamínom, ktorý ľudia užívajú, je vitamín C. Je to dobrý antioxidant a ak si niekto chce vziať gram alebo dva vitamínu C, bude v poriadku,“ dodal

Lekár zdôraznil, že neodporúča žiadne iné doplnky ani bylinky.

Kto je Dr. Anthony Fauci?

Dr. Anthony Fauci, 79  rokov, je riaditeľom Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby. Špecialista sa preslávil kritikou chybných vyhlásení amerických politikov. Fauci sa tiež  preslávil z nespočetných mémov, paródií a satirických kresieb.

Vitamín D – čo stojí za to vedieť?

Vitamín D,  je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý sa prirodzene vyskytuje v potravinách, ako sú:

  • losos
  • makrela
  • treska
  • slede v rôznych formách,
  • úhor
  • žĺtky
  • tuniak
  • žlté syry

Tiež nie je bezdôvodné, že najlepším zdrojom vitamínu D3 je slnko. Keď je pokožka vystavená slnečnému žiareniu, UVB lúče sa kombinujú s cholesterolom v kožných bunkách, takže poskytujú energiu potrebnú na to, aby telo produkovalo  tento vitamín.

Na základe štúdie uskutočnenej na skupine 11 321 ľudí sa dospelo k záveru, že ľudia, ktorí pravidelne užívali doplnok bohatý na vitamín D, mali menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť respiračnými infekciami ako ľudia, ktorí tento vitamín nedopĺňali. Najväčší prínos bol preukázaný u tých , ktorí  vitamín D pred začiatkom štúdie neužívali.

Vitamín C – čo by sme mali vedieť?

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín. Podľa Národného inštitútu zdravotného úradu pre doplnky výživy (NIH) sa prirodzene vyskytuje v určitých potravinách, ako napríklad:

  • jahody
  • pomaranče
  • brokolica
  • paradajky
  • čierne ríbezle
  • čerešne

Vitamín C, tiež známy ako kyselina L-askorbová, je antioxidant, ktorý hrá dôležitú úlohu pri správnom fungovaní imunitného systému.

Štúdia  vedcov z Cochrane zistila, že ľudia, ktorí užívali vitamín C, mali ľahšiu infekciu. Odhaduje sa, že infekcia bola o 8% ľahšia u dospelých a o 14% u detí, čo sa premietlo do priemerného skrátenia liečby  infekcie o jeden deň. Ľudia, ktorí pravidelne užívali vitamín D, mali tiež menej závažné príznaky prechladnutia ako tí, ktorí ich neužívali.

Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*