Gastroenterológ verí, že by to mohlo pomôcť 7 – 8 % prípadom detí trpiacim autizmom…
Doktor Vojislav Perišić pozoroval návyky dieťaťa s autizmom a svojej matke navrhol iný spôsob stravovania – čo prinieslo svoje ovocie.
Gastroenterológ doktor Vojislav Perišić je pravidelným hosťom televízie a často nám v rannom programe dáva rady o zdravom životnom štýle. Nedávno hovoril o spojitosti medzi autizmom a lepkom a uviedol typický príklad:
,,Dieťa, klasický autizmus . Matka príde do ordinácie a povie mi „Našla som ťa na internete“. Bolo to pred 15 dňami. Pozorne som počúval, chcel som počuť všetky podrobnosti. Keď mi všetko povedala, dal som jej jednu radu a povedal, že nesľubujem, že to pomôže. Po deviatich dňoch sa vrátila s dieťaťom a bolo to úplne iné dieťa,“ vysvetľuje profesor a prezrádza, že problém v stravovaní toho dieťaťa boli jablká,“ informuje Zelena učianica.
Profesor Perišić hovorí, že jablká obsahujú tzv. kyselinu jablčnú, ktorá sa nachádza aj v Krebsovom cykle. Je to cyklus, ktorý generuje energiu pre mozgové bunky. V tomto chlapcovi bolo tej kyseliny jablčnej veľa a nedala sa metabolizovať a preto bolo v jeho mozgu priveľa zbytočnej energie.
,,Keď sme vylúčili jablká, metabolizmus išiel do normálu a malý je skvelý. To je jeden moment. Druhý je lepok . V druhej svetovej vojne, v krajinách, ktoré žili na zemiakoch, bola celiakia a schizofrénia vo veľmi nízkom počte a v krajinách, ktoré prežívali na obilninách, jej bolo oveľa viac. Urobil som aj štúdiu, kde som študoval mozgovomiechový mok a zloženie aminokyselín v mozgovom moku u zosnulého profesora Vukana Čupića a u niektorých detí je veľmi veľké množstvo dvoch takýchto kyselín, ktoré možno nájsť v lepku . A „Je veľmi ťažké povedať, ktorí ľudia majú predispozíciu na to, aby ich to obťažovalo. Ale malé percento 7-8% prípadov autizmu je spojených s lepkom.“ tvrdí prof. Perisic.
,,To neznamená, že všetky deti s autizmom by teraz mali dostávať diétu. Používam nejaké laboratórne indikátory, ktoré ukazujú, či sa lepok dostal do obehu. Ak áno, potom pôjde do mozgovomiechového moku. Tu je antigliadín, tvoria sa protilátky, nie protilátky proti celiakii,“ hovorí prof. Perisic.
Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte príspevok aj s priateľmi.
Leave a Reply