Hippokrates tvrdil, že je to NAJZDRAVŠIA BYLINA na svete! Ak túžite po zdraví, zaobstarajte si ju ešte dnes…

Najzdravšia bylinka na svete! Je lacná a dostupná úplne každému…

Žerucha je rastlina známa svojimi mimoriadnymi liečivými vlastnosťami, ktoré sú využívané už od staroveku. Napriek jej výnimočným účinkom bola postupne zabudnutá. Táto rastlina pochádza z oblasti Eurázie, no dnes je rozšírená takmer na celom svete.

História a tradičné použitie

Žerucha je jednou z najstarších liečivých rastlín. Staroveký grécky lekár Hippokrates ju odporúčal na liečbu pľúcnych ochorení, bolesti zubov, chorôb hrdla, strumy a zachrípnutia. V starovekom Grécku, Egypte a Ríme bola známa ako prostriedok na obnovu energie.

Egyptskí faraóni prikazovali otrokom piť šťavu zo žeruchy, aby si udržali silu a produktivitu. Dnes ju medzinárodné štúdie vyhlasujú za jedno z najzdravších druhov zeleniny na svete, pričom obsahuje viac železa ako špenát a viac vitamínu C než citróny a pomaranče.

Zdravotné výhody žeruchy

1) Bohatý zdroj vitamínov a antioxidantov

Obsahuje vitamíny A, C, K, E, železo, vápnik a horčík. Má vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi.

2) Čistí krv

Čistí krv, podporuje činnosť pečene a obličiek, detoxikuje organizmus a podporuje tvorbu moču.

3) Imunita a dýchacie cesty

Posilňuje imunitu, pomáha pri kašli, zachrípnutí a ochoreniach dýchacích ciest.

4) Zdravie tráviaceho traktu

Stimuluje chuť do jedla, podporuje trávenie a zmierňuje nadúvanie.

5) Kožné ochorenia:

Pomáha pri akné, ekzémoch, pigmentových škvrnách a iných kožných problémoch. Vonkajšie použitie šťavy alebo obkladov podporuje rast vlasov a lieči kožné nečistoty.

6) Prevencia rakoviny

Glukozinoláty v žeruche pomáhajú zastaviť rast nádorov a metastáz (testované na zvieratách). Môže byť užitočná pri prevencii rakoviny prsníka a kardiovaskulárnych ochorení.

7) Pomoc fajčiarom

Odporúča sa fajčiarom, pretože zmierňuje škodlivé následky fajčenia na pľúca.

8) Protizápalové účinky

Pomáha pri zápalových ochoreniach, ako je artritída.

Pestovanie žeruchy

Pestovanie žeruchy doma je veľmi jednoduché, rýchle a nenáročné. Stačí vám len niekoľko základných pomôcok a môžete si za pár dní vychutnať čerstvú a zdravú žeruchu.

Čo budete potrebovať:

  1. Semená žeruchy – k dispozícii v obchodoch so semienkami.
  2. Miska alebo plytký tanier – na pestovanie.
  3. Vatový podklad alebo papierové obrúsky – na udržanie vlhkosti.
  4. Voda – na zvlhčovanie.

Postup:

  1. Pripravte si nádobu – Na dno plytkej nádoby alebo taniera položte vrstvu vaty alebo papierových obrúskov. Táto vrstva by mala byť dostatočne hrubá na to, aby udržala vlhkosť.
  2. Navlhčite podklad – Nalejte na vatu alebo papier dostatok vody, aby bol dobre navlhčený, ale aby voda nepretiekla cez okraje nádoby.
  3. Rozsypte semená žeruchy – Na vlhkú vrstvu rovnomerne nasypte semená žeruchy tak, aby sa neprekrývali.
  4. Udržiavajte vlhkosť – Každý deň kontrolujte, či je podklad dostatočne vlhký, a podľa potreby ho jemne zvlhčujte pomocou rozprašovača alebo lyžice.
  5. Položte na svetlé miesto – Umiestnite nádobu na svetlé miesto, napríklad na parapet. Žerucha potrebuje veľa svetla, ale vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, aby semená nevyschli.

Rast a zber:

  • Klíčenie: Po 1-2 dňoch by ste mali vidieť prvé klíčky.
  • Rast: Do 5-7 dní žerucha dorastie do výšky 5-10 cm a je pripravená na zber.
  • Zber: Žeruchu jednoducho odstrihnite nožnicami tesne nad povrchom vaty alebo papiera a hneď ju použite do šalátov, na chlieb alebo ako ozdobu jedál.

Tipy:

  • Ak chcete mať vždy čerstvú žeruchu, môžete si každé 3-4 dni zasiať novú várku.
  • Žerucha sa dá pestovať aj v pôde, ale vata alebo papier sú čistejšie a jednoduchšie spôsoby.

Takto vypestovaná žerucha je chutná, plná vitamínov (najmä vitamínu C) a skvelým doplnkom zdravej stravy.


Záver

  • Šťavu alebo listy konzumujeme s mierou a robíme prestávky, aby sme predišli podráždeniu žalúdka alebo obličiek.
  • Žerucha by nemala byť užívaná dlhodobo vo vysokých dávkach.
  • Zo žeruchy môžeme pripraviť aj obklady. Rozdrvené listy aplikujeme na postihnuté miesta, napr. pri pigmentových škvrnách, svrbení kože, alebo vypadávaní vlasov. Obklad necháme pôsobiť 2 až 4 hodiny a po odstránení miesto umyjeme a ošetríme masťou alebo olejom.

Žerucha je skutočným pokladom prírody – podporuje zdravie, čistí telo a dodáva energiu. Začlenenie tejto rastliny do jedálnička môže priniesť množstvo zdravotných výhod a posilniť váš organizmus.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*