Teraz začína ich sezóna, tak si choďte toto zdravé ovocie nakúpiť…
Datle majú široké spektrum zdravotných a nutričných hodnôt, a preto sú považované za najzdravšie ovocie na svete.
Sú bohatým zdrojom prírodných vlákien, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie tela.
Prírodný cukor nachádzajúci sa v datliach je dokonalou alternatívou k bežnému cukru. Sú ľahko stráviteľné a znižujú pocit hladu.
Od anémie, vysokého krvného tlaku, cholesterolu, až po rakovinu… toto všetko pomáhajú datle liečiť.
Vynikajúci zdroj železa
Ľudia trpiaci anémiou by mali jesť čo najviac datlí, pretože sú výborným zdrojom železa. 100 gramov datlí obsahuje asi 11 percent odporúčanej dennej hodnoty železa.
Železo, ako súčasť hemoglobínu vo vnútri červených krviniek, určuje kapacitu krvi pre prenos kyslíka. Najväčšiu potrebu železa majú deti v puberte a tehotné ženy.
Vitamíny pre oči (zlepšuje zrak)
Vzhľadom na to, že datle obsahujú luteín a zeaxantín, nazývajú sa „vitamíny pre oči“. Luteín a zeaxantín sú obzvlášť dôležité pre sietnicu a makulu oka, pretože podporujú epitelové bunky pre dobré videnie a môžu zabrániť poškodeniu makuly, ku ktorému dochádza v starobe. Ak si chcete zachovať dobrý zrak, mali by ste jesť datle čo najčastejšie.
Zastavujú hnačku
Datle obsahujú draslík, ktorý je užitočný pri zastavení hnačky. Datle navyše pomáhajú čo najrýchlejšie obnoviť črevnú flóru.
Pravidelným užívaním datlí uľahčíte črevám vytváranie „priateľských“ baktérií.
Liek na tvrdú stolicu a zápchu
Rovnako ako zastavujú hnačku, môžu datle pomôcť telu stráviť jedlo rýchlejšie a ľahšie. Je potrebné zobrať niekoľko datlí a večer ich namočiť do čistej vody. Datle počas noci pustia šťavu, čo je výborné preháňadlo, ktoré povzbudí lenivé črevá.
V USA sú datle balené v malých fľaštičkách ako liek a predpisujú sa aj ako liek na zápchu.
100 gramov datlí (10-21 datlí) obsahuje 8,5 gramov vlákniny. WHO odporúča vysoký príjem vlákniny nielen na ochranu pred tvrdou stolicou, ale aj pre mnohé ďalšie výhody.
Uľahčuje pôrod
Experiment uskutočnený na Univerzite vedy a techniky v Jordánsku ukázal, že konzumácia datlí štyri týždne pred pôrodom môže zmierniť pôrodné bolesti a znížiť krvácanie.
Toto je recept na chutné sušienky:
- balenie datli (cca 12 kusov)
- 1 šálka ovsených vločiek
- pol šálky vysušeného kokosu
- 2 lyžice kokosového oleja
- vlašské orechy
- hrozienka
Nalejte vriacu vodu na datle y a nechajte stáť 20 minút, potom datle, ovsené vločky a akékoľvek množstvo orechov zomelieme na jemno. Pridáme zvyšok ingrediencií a obľúbené prísady. Vytvorte sušienky a pečte v rúre na 150 stupňov asi 15 minút.
Leave a Reply