Nazývajú ho vitamín života. Uistite sa, že ho máte dostatok!
Vitamín B12, nazývaný kobalamín, plní v tele množstvo funkcií. Jedna štúdia ukazuje, že má aj silné regeneračné vlastnosti. Mnohí z nás však môžu trpieť jeho nedostatkom. Príznaky môžu byť jemné.
1. Preprogramuje bunky a regeneruje tkanivá.
Výskum vedcov z Biomedicínskeho výskumného inštitútu v Barcelone ukázal, že vitamín B12 hrá kľúčovú úlohu v procese preprogramovania buniek a regenerácie tkanív. Ich výsledky boli publikované v prestížnom vedeckom časopise „Nature Metabolism“.
Predchádzajúce výskumy už naznačili, že vitamín B12 má schopnosť podporovať telo pri opravných procesoch, ako je stimulácia neurologických tkanív potrebných na regeneráciu svalov alebo po traumatickom poškodení nervov. Teraz vedci tieto zistenia potvrdili skúmaním jeho účinkov na liečbu ulceróznej kolitídy na myšiach.
,,V kritických situáciách, napríklad po traume, bunky potrebujú obrovské množstvo tohto metylového markera, teda vitamínu B12. Suplementácia vitamínom B12 uľahčuje preprogramovanie a opravu tkaniva, vďaka čomu je tento proces rýchlejší a efektívnejší“ – hovorí Dr. Marta Kovatcheva, spoluautorka štúdie, ktorú cituje „Medical News Today“.
Vedci tiež zistili, že črevné bunky, ktoré iniciujú proces opravy, prechádzajú procesom, v ktorom môže užívanie vitamínu B12 poskytnúť významné výhody. Zistili, že takáto suplementácia urýchlila opravu tkaniva na myšom modeli ulceróznej kolitídy.
2. Skontrolujte, či nemáte nedostatok B12
Vitamín B12 sa podieľa na tvorbe červených krviniek, je kľúčový pre fungovanie nervového systému a umožňuje syntézu nukleových kyselín. Napriek takýmto dôležitým funkciám nemusí jeho nedostatok dlhodobo spôsobovať žiadne špecifické príznaky.
V prípade kritických nedostatkov, neurologických porúch alebo chorôb, porúch nálady vrátane depresie, poruchy pamäti, problémov s demenciou a dokonca aj halucinácií. Nedostatok kobalamínu môže tiež naznačovať príznaky, ako sú:
- rýchla únava,
- dýchavičnosť,
- poruchy koncentrácie,
- celková slabosť tela,
- nedostatok energie,
- anémia
Najlepším zdrojom vitamínu B12 sú mäso z vnútornosti, ako sú obličky a pečeň, ryby a morské plody – najmä mušle, ako aj červené mäso a mliečne výrobky.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply