Jablká sú „SMRŤ“ pre vysoký cholesterol a cukor: Odborníci prezradili, ako ich jesť, aby ste z nich mali úžitok!

Vláknina je mimoriadne dôležitá pre zdravie celého organizmu, nielen pre trávenie. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu, čím znižujú riziko srdcových ochorení a zabraňujú prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Navyše vďaka vláknine vydrží pocit sýtosti oveľa dlhšie, čo zabraňuje prejedaniu a pomáha nám schudnúť.

Existujú dva druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná.

Rozpustné vlákniny sa pri kontakte s vodou rozpúšťajú zatiaľ čo nerozpustné vlákniny sa nerozpúšťajú. Prvé prevládajú v ovocí, zelenine a obilninách, pričom tie druhé sú najviac zastúpené v strukovinách, obilninách a v šupkách zeleniny a ovocia.

Špecialisti z  Cleveland Clinic vybrali zdravé potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu:

  • jablká
  • celozrnné cestoviny
  • cícer
  • šošovica a fazuľa
  • bobule (najmä černice a maliny)
  • hrušky
  • ružičkový kel
  • chia semená
  • mandle
  • zeler
  • mrkva

Ako správne konzumovať potraviny bohaté na vlákninu, aby sme sa vyhli tráviacim problémom?

„Postupne zaraďte do stravy vlákninu. Ak nie ste zvyknutý konzumovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny, veľké množstvo naraz  môže spôsobiť nadúvanie a kŕče. Postupne počas niekoľkých týždňov zvyšujte množstvo potravín bohatých na vlákninu, aby ste sa vyhli týmto nepríjemným príznakom,“ varujú odborníci.

Pri pridávaní vlákniny do stravy by ste tiež mali piť veľa vody.

Odborníci tvrdia, že sa odporúča prijať 20-35 g vlákniny denne s dostatočným množstvom tekutín.

Taktiež keď jete ovocie ako napríklad jablká a hrušky, konzumujte ich vždy samostatné buď 30 minút pred jedlom, alebo medzi jedlami. Nikdy nie hneď po jedle, pretože vám môžu spôsobiť nepríjemné bolesti brucha a nadúvanie – v žalúdku a črevách nastanú hnilobné procesy a vtedy táto zdravá potravina spôsobí viac škody ako úžitku. Taktiež by ste ovocie nikdy nemali kombinovať s inými jedlami, najmä mäsitými.

Poznámka: Ak máte zdravotný problém, prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je poradiť sa s lekárom.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*