Jeden z najznámejších čínskych odborníkov na výživu, Cheng Lee, odporúča na zlepšenie celkového zdravia nápoj z jablkovej, cviklovej a mrkvovej šťavy. Odborník pri vývoji receptúry vychádzal z toho, že ingrediencie by mali byť jednoduché a ľahko dostupné, aby si „zázračný liek“ mohol pripraviť každý.
Tieto tri ingrediencie – mrkva, jablká a cvikla – obsahujú všetky prvky, ktoré sú nevyhnutné pre naše zdravie. Jednoducho musíme zo surovín vylisovať šťavu a potom ju necháme chvíľu postáť bez miešania.
Po hodine môžeme rôzne šťavy zmiešať, to je približne čas, za ktorý sa uvoľnia jednotlivé účinné látky.
Aké sú účinky tohto úžasného nápoja?
- detoxikuje pečeň a obličky;
- zabraňuje tvorbe nádorov;
- zmierňuje menštruačné kŕče;
- posilňuje imunitný systém;
- omladzuje pokožku;
- zlepšuje funkciu štítnej žľazy;
- pomáha pri chudnutí;
Šťava je veľmi jednoduchá na prípravu a nevyžaduje si žiadnu špeciálnu prípravu.
Pozor: tento kokteil nemôžu konzumovať diabetici, ľudia s obličkovými kameňmi alebo tí, ktorí zápasia s tráviacimi problémami či hnačkami.
Priaznivé účinky jabĺk
Podľa čínskej medicíny jablká pomáhajú posilňovať srdce, uhasiť smäd, znižovať množstvo nahromadených hlienov a zvyšovať hladinu tekutín v tele. Jablčný ocot môže pomôcť predchádzať obličkovým kameňom.
Podľa štúdií môže denná konzumácia jabĺk (aspoň 1 jablko denne) pomôcť predchádzať vzniku kožných ochorení. Podľa brazílskej štúdie môžu ženy, ktoré zjedia 1 jablko pred obedom, schudnúť až o 33 % viac ako tie, ktoré jablká nejedia. Jablko má iba 50-80 kalórií a neobsahuje žiadny tuk ani sodík.
Jablká sú zároveň skvelým zdrojom vitamínov C a A, bohatých na flavonoidy, obsahujú aj malé množstvo fosforu, železa a vápnika. Obsahuje aj draslík, ktorý tiež prispieva k zdraviu srdca.
Priaznivé účinky cvikly
Betanín nachádzajúci sa v cvikle prispieva k odstraňovaniu toxínov z tela a pomáha predchádzať vzniku nádorov.
Pomáha liečiť choroby žlčníka, znižovať cholesterol a liečiť dnu.
Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a usadzovaniu cholesterolu na stenách ciev. Je bohatá na vitamíny B1, B2, C a kyselinu listovú, ktoré sú pre telo mimoriadne užitočné. Pre vysoký obsah draslíka posilňuje aj srdcové svalstvo. Obsahuje aj jód, o ktorom je známe, že má dobrý vplyv na činnosť štítnej žľazy. Zároveň obsahuje aj aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu a udržanie zdravého svalového tkaniva.
Cviklová šťava znižuje krvný tlak a tým chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a infarktom.
Priaznivé účinky mrkvy
Mrkva zlepšuje videnie, pretože je veľmi bohatá na betakarotén, ktorý sa v našom tele premieňa na vitamín A.
Čím výraznejšiu farbu má mrkva, tým viac betakaroténu obsahuje.
Vitamín A má tiež dôležitú funkciu pri stavbe rodopsínu (látka citlivá na svetlo, ktorá je nevyhnutná pre fungovanie sietnice a podporuje nočné videnie), ktorý zabezpečuje fotosenzitivitu sietnice. Betakarotén zároveň zohráva dôležitú úlohu pri ochrane pred makulárnou degeneráciou a šedým zákalom.
Chráni pred rakovinou. Štúdie ukázali, že mrkva znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc, prsníka a hrubého čreva, a to vďaka obsahu účinnej látky zvanej falcarinol.
Pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam tým, že znižuje hladinu takzvaného zlého cholesterolu, ktorý spôsobuje aterosklerózu, a vlákna v ňom zbavujú krvný obeh nepotrebných lipidov. Zároveň cvikla obsahuje aj draslík, ktorý pomáha vyrovnávať hladinu sodíka, čo súvisí s vysokým krvným tlakom, čím reguluje krvný tlak.
Leave a Reply