Tento recept som si priniesla z dovolenky zo Srbska. A moja rodina ho miluje.
Tufahija, je bosniacky dezert vyrobený z jablka plneného orechovou náplňou. Tufahija je veľmi populárny dezert v Bosne a Hercegovine, Severnom Macedónsku a Srbsku. Tufahija sa dostala na Balkán počas osmanskej nadvlády, dezert pôvodne pochádza z Perzie.
Ingrediencie:
- 7 malých jabĺk (žltých alebo červených, lahodná chuť )
Náplň:
- 150 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice horúceho mlieka
Jablká ošúpeme, vyberieme stred, jadrovník, naplníme orechovou náplňou a pečieme vo vyhriatej vo vymastenej a múkou vysypanej forme na pečenie asi 30 minút pri 180 stupňoch.
Cesto:
- 5 vajec
- 5 lyžíc cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice vody
- 7 lyžíc polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor a vanilkový cukor, vyšľaháme do leskla. Po jednom primiešame žĺtka, pridáme olej a vodu, nakoniec primiešame múku a prášok do pečiva. Premiešame.
Cesto vylejeme rovnomerne na upečené jablka vo forme, zarovnáme, jemne pretrepeme formu, aby sa cesto dobre usadilo. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút. Necháme vychladnúť!
DEKORÁCIA
- 2 baličky šľahačky v prášku
Šľahačku vyšľaháme podľa návodu na vrecúšku.
Koláč vyklopíme z formy, vrch aj boky rovnomerne natriem tuhou šľahačkou. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť videopostup:
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply