Jablkový skvost s orechovým krémom! Úžasná torta na každú príležitosť, ktorú si každý zamiluje…

Tento recept som si priniesla z dovolenky zo Srbska. A moja rodina ho miluje.

Tufahija,   je bosniacky dezert vyrobený z jablka  plneného orechovou náplňou.  Tufahija  je veľmi populárny dezert v Bosne a Hercegovine, Severnom Macedónsku a Srbsku. Tufahija sa  dostala na Balkán  počas  osmanskej nadvlády, dezert pôvodne pochádza z Perzie.

Ingrediencie:

  • 7 malých jabĺk (žltých alebo červených, lahodná chuť )

Náplň:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice horúceho mlieka

Jablká ošúpeme, vyberieme stred, jadrovník, naplníme orechovou náplňou a pečieme vo vyhriatej  vo vymastenej a múkou vysypanej  forme na pečenie  asi  30 minút pri 180 stupňoch.

Cesto:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice vody
  • 7 lyžíc polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor a vanilkový cukor, vyšľaháme do leskla. Po jednom primiešame žĺtka, pridáme olej a vodu, nakoniec primiešame múku a prášok do pečiva. Premiešame.

Cesto vylejeme rovnomerne na upečené jablka vo forme, zarovnáme, jemne pretrepeme formu, aby sa cesto dobre usadilo. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút.  Necháme vychladnúť!

DEKORÁCIA

  • 2 baličky šľahačky v prášku

Šľahačku vyšľaháme podľa návodu na vrecúšku.

Koláč vyklopíme z formy, vrch aj boky rovnomerne natriem tuhou šľahačkou. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť videopostup:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*