Jablkový závin z KYSNUTÉHO CESTA! Lepší recept ako tento nepoznám…

Recept na ten najchutnejší jablkový závin z kysnutého cesta!

Na konci článku nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať…

Ingrediencie

  • Teplá voda: 200 ml
  • Teplé mlieko: 200 ml
  • Sušené droždie: 6 g
  • Cukor: 3 lyžice
  • Rastlinný olej: 90 ml
  • Pšeničná  hladká múka : 600 – 650 g
  • Jablká: 2 veľké
  • Vlašské orechy: 100 g
  • Cukor (do plnky): 1 polievková lyžica
  • Rozpustené maslo: 100 g
  • Vaječný žĺtok: 1 ks
  • Mlieko: 1 polievková lyžica
  • Mandle na posypanie: podľa chuti

Postup

V mise zmiešajte teplú vodu, teplé mlieko, sušené droždie a cukor. Dobre premiešajte metličkou. Pridajte rastlinný olej a znova zamiešajte. Postupne prisypávajte múku, kým budete mať hladké a nelepivé cesto.

Misku jemne natrite  rastlinným olejom, vložte do nej cesto, zakryte uterákom a nechajte kysnúť 50-55 minút.

Nastrúhajte jablká a rozdrvte vlašské orechy. Jablka a orechy zmiešajte spolu  s 1 lyžicou cukru. Plnka je hotová.

Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Každý kus rozvaľkajte na obdĺžnik (cca 35×45 cm). Potrite ho rozpusteným maslom, preložte ako obálku, znova potrite maslom a zopakujte prekladanie. Položte na tanier, zakryte uterákom a nechajte odpočívať 25-30 minút.

Každý kus cesta  opäť rozvaľkajte na obdĺžnik (35×40 cm). Naplňte pripravenou jablkovo-orechovou plnkou, okraje prehnite a zaistite.

Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a cesto nakrájajte na kúsky široké 4,5 – 5 cm.

V miske zmiešajte žĺtok s 1 lyžicou mlieka a potrite každý kúsok.  Posypte mandľami podľa chuti.

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C  približne 27-30 minút do zlatistá. Dobrú chuť!

VIDEORECEPT:

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*