Ľahko si ho vypestujete doma na záhrade alebo si výrobky z neho môžete kúpiť v lekárňach či bioobchodoch. Táto liečivá rastlina vám pomôže pri chrípke, vysokom krvnom tlaku a ak ju budete pravidelne užívať, poďakujú sa vám aj vaše vlasy a pokožka.
Rakytník je ker s liečivými plodmi, ktorý sa vyskytuje v horských, ale aj v piesočnatých a štrkovitých oblastiach. Je odolný voči chladu a nepriaznivým podmienkam, a preto je nenáročný na pestovanie. Táto liečivá rastlina sa užíva už stáročia na liečbu rôznych zdravotných problémov.
V tradičnej medicíne Tibetu a Číny sa od nepamäti používa na liečbu tráviacich a kožných problémov, kašľa, ako aj popálenín a rán. Rakytník je skutočnou superpotravinou prospešnou pre ľudské telo.
1. Rakytník – zdravotné vlasnosti
Rakytník podporuje predovšetkým imunitu, čo sa hodí najmä na jeseň, no tým sa prednosti nezvyčajných bobúľ nekončia. „Kto hovorí, že zlato nerastie na stromoch, nikdy nevidel na jeseň rakytník“ – je ruské ľudové príslovie. Niet sa čomu čudovať, veď rakytník tiež znižuje krvný tlak , cholesterol a chráni cievy.
Rakytník má antioxidačné, protizápalové a čistiace vlastnosti. Okrem toho priaznivo pôsobí na posilnenie imunitného systému a je cytoprotektívny, teda má schopnosť ochraňovať bunky.
Rakytník tiež:
- podporuje činnosť pečene – plody rakytníka stimulujú vylučovanie žlče a tráviacich enzýmov,
- má protirakovinové vlastnosti,
- ovocie môže upokojiť bolesť hrdla, ako aj odstrániť suchý kašeľ,
- odvar z bobúľ a listov rakytníka upokojuje dnu a reumatizmus,
- podporuje tráviaci systém – nálev z listov zlepšuje činnosť čriev,
- plody pôsobia dezinfekčne a urýchľujú hojenie rán – napr. pri popáleninách alebo omrzlinách.
Rakytník a cukrovka
Užívanie rakytníka môže pomôcť udržiavať zdravé hladiny cukru v krvi a predísť tak cukrovke. Rovnako môže zvýšiť sekréciu inzulínu, a tým tiež znížiť riziko cukrovky typu 2.
2. Rakytníková tinktúra – recept
Rakytník sa dá použiť ako kozmetická surovina vo forme extraktov a oleja, no v kuchyni sa z neho dá úspešne vyrobiť šťava či tinktúra. Tá posledná bude ideálna na nadchádzajúce chladné dni.
Ingrediencie:
- 1 kilogram plodov rakytníka
- 1 liter alkoholu( Vodka, lieh)
- 9 polievkových lyžíc cukru /alebo medu
Príprava:
- bobule rakytníka posypeme cukrom a dôkladne roztlačíme,
- hmotu dáme do pohára a prikryjeme gázou a dáme na teplé miesto, aby ovocie začalo kvasiť,
- asi o 3-4 dni zalejeme alkoholom, premiešajte s ovocím a opäť odložte, tentoraz aspoň na mesiac,
- po tejto dobe možno tinktúru precedíme a môžeme naliať do fliaš.
3. Pestovanie rakytníka doma
Rakytník môžete zasadiť v podstate hocikedy, no ideálne je sadenie mimo zimy a horúcich letných dní. Väčšinou sa sadí medzi marcom a novembrom. Ak si kúpite semienka, môžete ich uchovať až 3 roky. Najprv ich zasaďte do malých nádob, pravidelne ich polievajte a pridať môžete aj kompost. V kvetináči alebo nádobách ich môžete nechať až 1 – 2 roky, kým ich presuniete na ich stále miesto. Rakytník môžete sadiť aj z odrezkov, pričom po zhruba 2 mesiacoch by mal byť dostatočne silný na presun na stále miesto.
Ak rakytník sadíte zo sadeničiek rovno na záhradu, uistite sa, že medzi ním a ostatnými rastlinami necháte dostatočné rozostupy, aspoň 2 metre. Na jednu samičiu rastlinu sa väčšinou sadia 2 alebo viac samčích, aby sa zaistilo úspešné opelenie. Rakytník po výsadbe pravidelne polievajte, kým sa zakorení. Je odolný voči suchu, takže po zakorení by si mal vystačiť iba s prírodnými zrážkami. Rakytník nepotrebuje hnojivo a zväčša ani sprej proti škodcom. Ker zvyčajne netreba pravidelne zastrihávať, no ak uvidíte staré a mŕtve vetvičky, zbavte sa ich.
Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte príspevok s priateľmi!
Leave a Reply