Je toxickejší ako cukor alebo soľ a mnohí ho aj napriek tomu konzumujú každý deň!

Dnes si povieme niečo o látke, ktorá sa pridáva do väčšiny spracovaných potravín…

Korene glutámanu sodného  siahajú až do Japonska. Japonci používali morské riasy bohaté na živiny ako zvýrazňovač chuti po tisíce rokov, až kým doktor Kikunae Ikeda v roku 1908 úspešne neizoloval zvýrazňovač chuti z morských rias.

Bol to glutáman. Dr Ikeda potom založil spoločnosť na predaj látky pod názvom Na-glutamát. Postupom času sa tento bezfarebný, rýchlo rozpustný kryštalický prášok bez zápachu, ktorý mal „vylepšiť“ jedlo bez chuti, dostal aj do západného sveta. Potravinársky priemysel využil skvelú príležitosť a začal ju využívať bez vážnejšieho skúmania v nádeji na výrazné zníženie nákladov.

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia, keď na trhu začalo rásť rýchle občerstvenie, sa používanie glutámanu sodného v potravinách začalo výrazne zvyšovať. Dnes sa dá nájsť takmer vo všetkom. Látka prítomná vo veľkých množstvách vo väčšine spracovaných potravín a vo viac ako 90 % rýchleho občerstvenia.

Polievkové prášky, polievkové kocky, omáčky, konzervy, koreniace zmesi, koreniace soli, mrazené jedlá, párky v rožku, údeniny, sójové výrobky, nealkoholické nápoje, zemiakové lupienky, pochutiny atď. tvoria  podstatnú zložku v týchto potravinách. Navyše vás to robí závislými na jedení týchto  potravín.

Nie je náhoda, že veľa detí nemá rado zeleninu a ovocie s prirodzenou chuťou, sú tak zvyknuté na prítomnosť tohto zvýrazňovača chuti v jedle. Túto závislosť umocňujú aj lahodné jedlá z reklám odvysielaných médiami s ich „starostlivo vybranými ingredienciami, mágiou chuti, rafinovanosťou chuti“.

Kde je problém?

NA- glutamát je neurotoxín. Ničí mozgové bunky a okrem iného aj funkcie riadené hypofýzou. Môže spôsobiť nasledovné príznaky: migréna, bolesť hlavy, nevoľnosť, vracanie, hnačka, astmatické záchvaty, poruchy rovnováhy, bolesti na hrudníku, silný tlkot srdca, poruchy správania u detí. Môžu sa vyskytnúť aj alergické príznaky: sčervenanie kože, výtok z nosa, vyrážky.

Je v súlade s individuálnou citlivosťou, u niekoho aj najmenšie množstvo vyvolá okamžitú reakciu, a u iného pôsobí ticho pod povrchom. Najväčšiemu riziku sú vystavené deti, pretože toxické látky sa ľahšie dostávajú do mozgu pre ich nedostatočne vyvinutú hematoencefalickú bariéru. Podľa najnovších výskumov Na-glutamát nespôsobuje len alergie, ale aj nervové zmeny, napr. Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba. O jeho škodlivých účinkoch ste si mohli prečítať článok v známom americkom lekárskom časopise už v roku 1968 a odvtedy početné experimenty dokázali jeho bunkovú toxicitu.

Glutamát je excitačná aminokyselina, ktorá hrá úlohu pri prenose informácií medzi neurónmi mozgu. Dnes je známe, že najbežnejšie typy nádorov: rakovina prsníka, prostaty, kože, hrubého čreva, pľúc, vaječníkov a nádory hlavy a krku majú glutamátové receptory. Keď tieto nádory vylučujú veľa glutamátu, keď ho majú dostatok rastú a šíria sa oveľa rýchlejšie a zasahujú do bežného liečebného procesu.

Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tieto informácie aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*