Vyberanie pekáčov z rúry môže byť hotovou pohromou, ak neviete, ako si poradiť so znečisteným sklom. Nejde len o lokálnu mastnotu, ktorá vznikla v priebehu posledného pečenia, ale aj o zažraté škvrny, machule a tie naozaj nepríjemné veci, ako sú priam “zhrdzavené” zvyšky jedla.
Ak sa pýtate, kto si nechá rúru dobrovoľne takto zlinčovať, odpoveď je – ktokoľvek. Mastnota sa na povrchoch usádza aj napriek tomu, že rúru po každom pečení čistíte. Preto je nutné z času na čas prejsť na drastickejšie riešenia v podobe agresívneho čistenia. Aby ste však boli v obraze – čistenie bude agresívne len pre nečistoty, nie pre vaše pľúca, ruky ani zdravie.
BABSKÝ TRIK NA MASTNOTU A NEČISTOTY
- Pred začiatkom čistenia roztiahnite pod dvierka na zem starší uterák alebo kuchynskú utierku, pretože mastnota a špina bude stekať dole ani sa nenazdáte. Zaizolujte vetracie otvory na rúre izolačnou páskou. Napokon v rozprašovači zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:9 a nastriekajte na vnútornú stranu dverí.
- Potom vezmite sódu bikarbónu a poriadne ňou dvierka posypte. Nebojte sa hrubej vrstvy, čím viac sódy na dvierkach bude, tým bude efekt silnejší a vám sa bude ľahšie postupovať.
reklama
- Na sódu po niekoľkých sekundách nastriekajte opäť octový roztok a rozotierajte starou zubnou kefkou, kým nedosiahnete konzistenciu hustejšej pasty. Nechajte všetko na dvierkach a tie potom zatvorte. Dbajte na to, aby vám nezačalo nič pretekať. Nechajte pôsobiť 10-15 minút.
- Po štvrťhodinke dvierka otvorte a handričkou alebo špongiou začnite pastu utierať z povrchu skla. Naneste ju pokojne na veľmi znečistené miesta niekoľkokrát a poriadne podrhnite. Nechajte tak, aby opäť účinkovalo a počkajte, kým pasta nevyschne na prášok.
- Potom prášok odstráňte metličkou alebo vysávačom a zvyšok poutierajte čistou vodou. Rúra je ako nová!
Ako sa o svoju rúru staráte vy? Dajte nám vedieť v komentároch.
Leave a Reply