Jednoduchý makový koláč s penou na krehkom ceste! Pripravujem ho každé Vianoce a každý si pýta recept…

Makový koláč na krehkom cestíčku s penou.

Prísady na krehké cesto:

  • 2 šálky pšeničnej múky (prísady odmerané 250 ml pohárom)
  • 1 pohár cukru
  • 4 žĺtky
  • 3/4 kocky margarínu alebo približne 188 gramov masla
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Ďalej potrebujete:

  • 1 plechovka maku, pre mňa 850 gramov
  • 1 vajce
  • 4 vaječné bielky
  • 4 lyžice cukru
  • 1 vrchovatá lyžica zemiakovej múky (škrob)

Príprava:

Žĺtky vyšľahajte s cukrom. Do misky nasypte múku, pridajte prášok do pečiva a rozdrobený margarín/maslo. Múku s margarínom chvíľu strúhajte nožom. Potom pridajte žĺtky vyšľahané s cukrom. Vypracujte cesto. V prípade potreby pridajte trochu múky. Cesto nechajte chvíľu chladiť v chladničke. Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vložte do formy s rozmermi 36 × 24 cm vyloženej papierom na pečenie.


Makovú zmes z plechu dajte do misky, rozšľahajte do nej jedno vajce a dôkladne premiešajte, kým sa prísady nespoja. Pripravenú zmes rovnomerne rozotrite na krehké cesto. Koláč vložte do predhriatej rúry na 200 stupňov (hore a dole) a pečte asi 30 minút, kým sa kváskové cesto neprepečie (ja som nechala okraje voľné, aby som mohla sledovať stupeň prepečenia koláča).

reklama


Potom vyšľahajte zvyšné bielky so štipkou soli na tuhý sneh a na konci šľahania pridajte cukor. Keď je krém tuhý a lesklý, pridajte zemiakovú múku a dôkladne premiešajte.
Koláč potrieme bielkovou zmesou, vložíme späť do rúry asi na 15 minút a pečieme, kým pena pekne nezhnedne.


Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť, najlepšie cez noc v chladničke.

Dobrú chuť a ak sa Vám tento recept páči, zdieľajte ho aj so svojími priateľmi na Facebooku 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*