S cieľom získať zdravie a krásne telo veľa ľudí často navštevuje lekárov a lekárne. Medzitým zabúdame, že najdôležitejšia je správna strava a cvičenie. Máme tendenciu liečiť sa až potom, ako sa o seba preventívne starať a netrápiť sa chorobami.
Patrím medzi ľudí, ktorí uprednostňujú prevenciu pred liečbou
… A čo viac, verím v prirodzené metódy starostlivosti o seba! To je dôvod, prečo každému odporúčam piť jablčný ocot, ale nie ten, ktorý si kúpite, ale ten, ktorý si sami pripravíte!
O vlastnostiach jablčného octu sme písali už mnohokrát. Jedným z najdôležitejších je, že pitie nalačno zlepšuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus a uľahčuje chudnutie.
Len veľmi málo ľudí si uvedomuje, že jablčný ocot je prospešný pre pokožku. Obsahuje zložky, ktoré priaznivo pôsobia na pokožku a je lacnejší ako väčšina pleťových prípravkov s podobným účinkom.
V dôveryhodných obchodoch je jablčný ocot dosť drahý produkt. Okrem toho nie je vždy v najlepšej kvalite.
Radšej si pripravte svoj 100% organický, ten najpravdivejší, najlepší jablčný ocot sami! Ukážem vám recept, je to naozaj jednoduché!
Ingrediencie:
-
10 ks jablká (zo záhrady)
-
10 čaj. lyžičiek trstinový cukor
-
filtrovaná alebo prevarená voda
Postup:
Jablká dobre umyjeme, vysušíme a spolu so šupkou i jadrovníkom postrúhame na hrubom strúhadle.
Vo filtrovanej vode rozmiešame cukor drevenou vareškou alebo plastovou lyžicou (nie kovovou).
Jablká vložíme do veľkého pohára či džbánu a zalejeme cukrovou vodou, tak aby boli celé ponorené.
Hrdlo nádoby prekryjeme gázou, upevníme gumičkou a necháme odpočívať mimo slnečného žiarenia, pri izbovej teplote 2 až 3 týždne. Po čase sa na povrchu môže vytvoriť želatínový mútny povlak, tzv. matka. Takýto jav je úplne prirodzený.
Po 2 až troch týždňoch, keď tekutina nadobudne sladkokyslú octovú vôňu, je ten správny čas na jej scedenie. Jablká a matku vyhodíme, tekutinu vrátime do nádoby a opäť uzavrieme gázou a gumičkou.
Náš tip: Ak by ste si chceli pripravovať domáci jablčný ocot častejšie a vo veľkom, matku nevyhadzujte. Ak ju pridáte do ďalšej várky, urýchli celý proces výroby až dvojnásobne.
Ak sa vám recept páčil, určite ho zdieľajte so svojimi priateľmi a rodinou!
Leave a Reply