Ingrediencie:
Cesto:
- 230 g hladkej múky
- 110 g masla
- 1 polievková lyžica práškového cukru
- 1 vajce
Náplň:
- 500-750 g sliviek
- 50 g hladkej múky
- 130 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 200 ml sladkej smotany
- trochu masla na potretie formy
Postup:
Zmiešame preosiatu múku, studené maslo nakrájané na kúsky, cukor a pridáme vajíčko. Cesto rýchlo vymiesime, vytvarujeme z neho guľu, zabalíme do priehľadnej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Medzitým si umyjeme slivky, prekrojíme ich na polovice a zbavíme jadrovníkov.
Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme maslom a vložíme do nej vyvaľkané krehké cesto. Popichajte ho vidličkou.
Rúru vyhrejeme na 180°C.
Na cesto nasypeme 1 polievkovú lyžicu múky a 2 polievkové lyžice práškového cukru (slivky pri pečení pustia šťavu, preto treba cesto najskôr posypať múkou a cukrom). Na posypané cesto poukladáme rozpolené slivky rezom nadol.
V miske vyšľaháme vajcia ako na omeletu, pridáme zvyšný cukor, múku a sladkú smotanu. Vzniknutou zmesou zalejeme slivky.
Pečieme približne 40 minút.
Vychladnutý koláč môžete posypať práškovým cukrom.
Náš tip:
Ak chcete cesto trochu bohatšie, môžete časť múky nahradiť jemne mletými mandľami a cesto posypať mletými mandľami.
Leave a Reply