Jednoduchý TVAROHOVÝ KOLÁČ priamo od babičky – prekvapí vás svojou šťavnatosťou!

Jednoduchý a rýchly recept na koláč, ktorý môžete naplniť podľa chuti. Výborne sa hodí na rôzne príležitosti a zaručene poteší každého milovníka sladkých dezertov.

Ingrediencie na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 vajce

Postup na cesto:

V mise zmiešame múku a maslo a prstami ich rozmrvíme, až kým zmes pripomína drobenku. Pridáme cukor a vajce, následne cesto dobre vypracujeme. Hotové cesto rozdelíme na dve polovice.

Rôzne  plnky:

Tvarohová:

  • 1 kg tvarohu
  • 300 g práškového cukru
  • Kyslá smotana podľa potreby
  • 1 balíček vanilkového cukru

(Tip: Spodný plát cesta posypte jemne krupicou, aby sa plnka lepšie spojila.)

Maková:

  • 250 g mletého maku
  • 150 g práškového cukru
  • Mlieko na zriedenie (podľa potreby)

Orechová:

  • 250 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • Trocha mlieka alebo rumu na zriedenie

Jablková:

  • 1 kg nastrúhaných jabĺk
  • 2 lyžice škorice
  • 100 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti)

Postup na koláč:

Rozvaľkajte prvú polovicu cesta a položte ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Na spodný plát  navrstvíme  plnku podľa chuti.

Rozvaľkajte druhú polovicu cesta a položte ju na plnku. Jemne popichajte vidličkou. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–35 minút, kým povrch získa zlatohnedú farbu.

Po vychladnutí posypte práškovým cukrom a podávajte.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*