Jedzte, ale iba surové! Toto je „jedlo bohov“ – zlepšuje náladu, znižuje cholesterol a chráni srdce.

Tento produkt poznáme  najmä vo forme hnedého prášku plného cukru, ktorý je kalorickou bombou a so zdravím nemá veľa spoločného. Surové kakaové bôby alebo surové mleté ​​kakao sú však skutočnou super potravinou a oplatí sa ich konzumovať  hoci aj každý deň.

1. Viac ako 300 účinných látok

Kakaové bôby pochádzajú z kakaovníka (Theobroma cacao L.) rastúceho v tropických lesoch Južnej a Strednej Ameriky. Latinský názov stromu bol daný v 18. storočí a v doslovnom preklade znamená „jedlo bohov“.

Vo vnútri plodu pripomínajúceho futbalovú loptu sú ukryté vzácne semienka – každé obsahuje od 20 do 60 semien. Sú zdrojom viac ako 300 zdraviu prospešných zložiek . Nájdeme v nich silu draslíka a horčíka, zinku a vápnika a vitamínov skupiny B, ale aj rastlinných polyfenolov .

Kakaové bôby obsahujú anandamid, teofylín a teobromín. Posledný z nich zlepšuje prácu srdca. Epikatechíny, zlúčeniny, ktoré majú protizápalové a baktericídne účinky, priaznivo pôsobia aj na obehový systém . Niektoré štúdie potvrdili, že dokážu znížiť riziko cukrovky, srdcových chorôb, rakoviny a mŕtvice.

2. Ako jesť surové kakao?

Surové kakao je možné zakúpiť v mletej forme alebo vo forme celých bôbov. Rozdrvené treba pred prípravou nápoja poriadne pomlieť v mlynčeku na kávu a potom uvariť vo vode. Až po takomto procese možno nápoj osladiť, dochutiť škoricou a zmiešať s mliekom. Drvené kakaové bôby môžeme pridať aj do ovsených vločiek alebo dezertov. Celé kakaové bôby sa oplatí chrumkať ako orechy.

Na rozdiel od instantných práškov – na prípravu kakaa, ktoré nájdete na pultoch obchodov alebo čokolád, v ktorých obsah kakaovej hmoty presahuje niečo cez 35 %, vám surové kakaové bôby umožňujú využívať všetky výhody ich vlastností.

Vďaka horčíku, draslíku a vitamínom B chránia nielen srdce a nervový systém.

Zdravotné účinky konzumácie surového kakaa:

  • zvyšuje citlivosť tkanív na inzulín vďaka flavonolom,
  • zlepšiť krvný obeh,
  • zlepšenie funkcie pečene, zníženie rizika cirhózy,
  • znížiť oxidačný stres,
  • znižuje hladinu cholesterolu a znižuje riziko aterosklerózy,
  • znižuje stres a má pozitívny vplyv na koncentráciu,
  • zlepšiť náladu vďaka prítomnosti dvoch zlúčenín: fenyletylamínu (PEA) a anandamidu.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*