Jeme ich všetci ale nevieme, čo v skutočnosti spôsobujú!
Neuveríte, keď si prečítate, koľko benefitov vám môže priniesť len 50 gramov arašidov denne. Arašidy pochádzajú z Južnej Ameriky a patria do rodiny strukovín, rovnako ako fazuľa, hrach alebo sójové bôby.
Majú výbornú chuť a sú bohaté na tuky, bielkoviny a ďalšie zdravé živiny.
Arašidy sú výborným zdrojom bielkovín a majú vysoký obsah základných vitamínov, minerálov a rastlinných zlúčenín.
Výhody arašidov sú rôzne, takže by mali byť určite zaradené do zoznamu dennej výživy.
Vzhľadom na vysoký obsah tuku a kalórií v arašidoch by ste to však s nimi nemali preháňať.
Týchto 11 vlastností arašidov nám prináša mnohé výhody od zdravia až po krásu.
1.Sú prospešné pre zdravie srdca
Spomedzi prínosov pre ľudské zdravie sa tento javí ako najznámejší. Vďaka vysokému obsahu mononenasýtených a poly nenasýtených tukov môžu arašidy udržiavať ľudské srdce zdravé.
Konkrétne kyselina olejová v arašidoch môže znížiť zlý cholesterol (LDL) a zvýšiť dobrý cholesterol (HDL) v krvi. Preto sú arašidy schopné zabrániť mŕtvici a koronárnym ochoreniam zvýšením zdravých lipidov v krvi.
2. Dodávajú energiu
Jedným z najvýraznejších prínosov arašidov pre ľudské zdravie je zlepšenie energie. Je to celkom pochopiteľné, pretože arašidy obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, antioxidantov a živín, ktoré sú samé o sebe skvelými zdrojmi energie.
3. Pomáhajú pri chudnutí
Arašidy boli skúmané na udržanie hmotnosti. Aj napriek tomu, že obsahujú veľa kalórií a tuku, arašidy neovplyvňujú priberanie, takže konzumácia tejto strukoviny vám pomôže udržať si vitalitu a predchádzať obezite.
4. Zabraňujú tvorbe žlčových kameňov
Odhaduje sa, že žlčové kamene postihujú 10 až 25 percent dospelých na celom svete. Častá konzumácia arašidov môže výrazne znížiť riziko vzniku žlčových kameňov.
Podľa štúdií už len 30 gramov arašidov denne môže pomôcť znížiť riziko tohto javu až o 25 percent.
5. Zlepšujú pamäť
Arašidy sa často nazývajú „potravou pre mozog“, pretože obsahujú vitamín B3, ktorý je skvelý pre funkciu mozgu a zlepšenie pamäti. Obsahuje tiež flavonoid nazývaný resveratrol, ktorý dokáže zlepšiť prietok krvi v mozgu asi o 30 percent.
6. Bojujú s depresiou
Serotonín je dôležitá chemická látka v mozgu, ktorá pomáha regulovať náladu. Nedostatočná serotonínu má za následok depresiu.
Našťastie aminokyselina tryptofán v arašidoch môže pomôcť uvoľniť serotonín, a preto sú arašidy schopné poraziť depresiu.
7. Podporujú tehotenstvo a chránia plod
Arašidy sú považované za dobrý zdroj kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre ženy počas tehotenstva.
Podľa výskumu ženy, ktoré konzumovali dostatok tejto kyseliny pred a v počiatočnom štádiu tehotenstva, mali oveľa nižšie riziko, že dieťa bude mať určité neurologické problémy.
Konzumácia arašidov počas tehotenstva tiež znižuje riziko niektorých bežných alergických ochorení, ako je astma u detí.
8. Zabraňujú Alzheimerovej chorobe
Mnohé štúdie ukázali, že konzumácia potravín bohatých na niacín, ako sú arašidy, môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby asi o 70 percent. Len štvrtina šálky arašidov denne predstavuje štvrtinu denného príjmu niacínu.
9. Robia pokožku žiarivou a napnutou
Minerály a vitamíny v arašidoch udržujú pokožku napnutú a žiarivú. Okrem toho vláknina v arašidoch pomáha zbaviť telo prebytočných toxínov, vďaka čomu je pokožka bezchybne jemná a lesklá.
Na druhej strane arašidy s vysokým obsahom horčíka dokážu upokojiť nervy, cievy a svaly, aby urýchlili prekrvenie pokožky.
10. Zabraňujú vypadávaniu vlasov
Medzi skrášľujúce výhody arašidov patrí prevencia vypadávania vlasov. Vďaka vitamínu C, ktorý je užitočný pri zvyšovaní tvorby kolagénu, môžu arašidy zabrániť vypadávaniu vlasov.
Podobne aj larginín v arašidoch je zložkou používanou pri mnohých kúrach proti plešatosti, zatiaľ čo omega 3 mastné kyseliny môžu posilniť vlasové folikuly a celkový rast vlasov.
11. Bojujú proti vráskam a starnutiu
Predčasné príznaky starnutia, ako je zmena farby, vrásky a znížená elasticita pokožky, patria medzi najväčšie kozmetické problémy.
Našťastie majú arašidy značné množstvo vitamínu C, ktorý je potrebný na tvorbu kolagénu. Kolagén je v podstate dôležitý pre udržanie zdravých šliach, chrupaviek a pokožky.
Preto konzumácia arašidov zlepšuje pevnosť pokožky, ako aj jej elasticitu a sviežosť.
Leave a Reply