Ráno nám väčšinou stačí šálka čiernej kávy alebo hrnček kávy s poriadnou porciou mlieka. Ale kávu možno podávať s rôznymi prísadami, vďaka ktorým je ešte chutnejšia a zdravšia.
Napríklad s kardamónom – korením mimoriadne obľúbeným v Ázii (odkiaľ pochádza). Používal sa však už v staroveku a konkrétnejšie v Egypte, kde bola charakteristická aróma kardamónu cenená a používaná na výrobu parfumov. Na Ďalekom východe bol kardamón liekom na všetky choroby tráviaceho systému. Aj dnes sa dá takto využiť.
Vlastnosti kardamónu
Kardamón bol oceňovaný už pred stovkami rokov pre jeho blahodarné účinky na organizmus. Podporuje odstraňovanie toxínov a usadenín z čriev a tiež zvyšuje metabolizmus, preto sa odporúča ako na zlepšenie trávenia, tak aj ako pomôcka pri chudnutí. Kardamón má upokojujúci účinok na žalúdok – zmierňuje tráviace ťažkosti, znižuje nevoľnosť a pálenie záhy.
Toto korenie sa používa aj v boji proti infekciám. Neutralizuje baktérie, prehrieva organizmus a zmierňuje pretrvávajúci kašeľ a tiež posilňuje imunitu.
Ako pripraviť kávu s kardamónom?
Káva s kardamónom umožňuje využiť cenné vlastnosti oboch týchto produktov. Na prípravu tejto kávy (2-3 porcie) vezmite nasledujúce ingrediencie (pre 4 osoby):
-
5 lyžičiek mletej kávy
-
2 lyžičky cukru
-
plochá lyžička mletého kardamónu
Príprava:
-
Nalejte vodu do malého hrnca (menej ako liter). Varte.
-
Pridajte plochú lyžičku kardamónu, premiešajte a prikryté varte pol minúty.
-
Potom do hrnca nalejte 5 lyžičiek kávy. Po premiešaní znížime oheň a varíme 2-3 minúty.
-
Po uplynutí tejto doby hrniec odstavíme z ohňa. Pridajte cukor, premiešajte a počkajte niekoľko minút, kým sa usadenina neusadí.
A je to! Pripravenú kávu ihneď nalejte do šálok alebo pohárov a podávajte. Je taká aromatická, že k jej pitiu nebude treba nikoho nabádať.
Leave a Reply