Asi každý bude súhlasiť s tvrdením, že čerešne z vlastného stromu chutia najlepšie na svete. Radi z nich pripravíme domáce zaváraniny, alebo chutné koláče. Čerešne pri varení zbavíme kôstok, s ktorými nakladáme ako s bežným odpadom. Medzitým sa ukazuje, že majú cenné vlastnosti a zaujímavé použitie- doma aj na záhrade. Naozaj sa neoplatí vyhodiť ich! Zistite, ako používať čerešňové kôstky a aké výhody vám to prinesie.
Aké vlastnosti majú čerešňové kôstky?
Táto surovina sa v ľudovom liečiteľstve používa už po stáročia. Nie bezdôvodne. Semená čerešní majú blahodarné vlastnosti, z ktorých pozornosť si zaslúži schopnosť uchovávať teplo. Po zahriatí pomaly vyrovnávajú teplotu a toto teplo odovzdávajú okoliu.( Aj keď ich vychladíme vydržia dlho chladné.)
Termoregulačné vlastnosti semien čerešní sa využívajú na zmiernenie bolesti. Táto surovina sa výborne hodí na prípravu telových hrejivých alebo chladivých obkladov, pretože postupne uvoľňuje teplotu, takže nespôsobuje teplotný šok.
Stojí za to vedieť, že čerešňové kôstky obsahujú amygdalín vo vysokej koncentrácii (rovnako ako marhuľové kôstky). Táto látka sa v ľudskom tele premieňa na kyanovodík, ktorý spôsobuje ťažkú otravu. Jesť veľké množstvo čerešňových jadierok je kontraindikované. Ak ich používame na prípravu zaváranín, mali by sme tieto produkty konzumovať v minimálnom množstve a len z času na čas.
Tri najzaujímavejšie spôsoby využitia čerešňových kôstok
- Termofor z čerešňových kôstok
Jedným z najzaujímavejších spôsobov využitia čerešňových kôstok je pripraviť si prírodný termofor doma. Vrecúško naplnené malými kôstkami je pohodlné na používanie a rozhodne bezpečnejšie ako bežne dostupné gumené kryty na teplú vodu. Horúci termofor s čerešňovými kôstkami sa odporúča najmä deťom trpiacim kolikami. Dobre poslúži aj u dospelých, uľaví od menštruačných bolestí, bolesti svalov a kĺbov. Využiť ho môžu aj ľudia, ktorí majú problémy so zahriatím nôh či rúk. Pri opuchoch či bodnutí hmyzom pomôžu studené obklady z čerešňových kôstok.( Necháme ich zamraziť a použijeme ako studený obklad.)
Na prípravu termoforu treba kôstky čerešní z 2 kg plodov dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou. Potom ich rozložte na noviny alebo uterák na dobre vetranom mieste a nechajte niekoľko dní, kým surovina úplne vyschne. Ak to chcete urobiť rýchlejšie, dajte semienka na 1-2 hodiny do elektrickej sušičky pri 60°C. Materiál by sa mal nasypať do vrecka a pevne zviazať. Tento termofor sa dá ohriať rôznymi spôsobmi. Môžeme ho dať na teplý radiátor na cca 30 minút, vložiť do rúry vyhriatej na 100 °C na cca 15 minút alebo dať do mikrovlnky na 1-2 minúty.
- Tinktúra z čerešní
Túto nezvyčajnú tinktúru ocenia najmä milovníci horkej chuti a mandľovej arómy. Pripomíname však, že v konzumácii likérov s pridaním čerešňových kôstok by sme sa mali správať striedmo. Na prípravu tinktúry potrebujeme 1 kg čerešní dôkladne umyť, necháme aj stopky. Potom 800 g ovocia odkôstkujeme a zvyšok necháme s kôstkami. Čerešne dáme do 5-litrovej nádoby.
Potrebujeme:
- 1 kg čerešní( 800 g odkôstkovaných+ 200g s kôstkami, aj spolu so stopkami)
- 1 l vody
- 1 l liehu
Do 1 l vody pridáme 1 kg cukru, dôkladne premiešame, privedieme do varu a necháme vychladnúť.
Čerešne v nádobe zalejte pripraveným sirupom, nádobu zatvorte a nechajte 1 deň na tmavom chladnom mieste. Po uplynutí tejto doby pridajte 1 liter liehu a dôkladne premiešajte. Tinktúru dobre zatvoríme a dáme na 2 týždne do tmavej, chladnej miestnosti, občas premiešame. Pred podávaním precedíme cez jemné sitko.
Účinky čerešňovej tinktúry (musí sa piť striedmo)
- pomáhapri ochoreniach štítnej žľazy
- pôsobí protizápalovo
- prináša úľavu pri dne
- zmierňuje reumatické ochorenia kĺbov
- Čerešňa vypestovaná z kôstky
Nie každý vie, že čerešňové kôstky môžeme použiť na pestovanie vlastného stromu. Surovinu však treba najskôr poriadne pripraviť. Hrsť očistených čerešňových kôstok zalejeme teplou vodou a necháme 5 minút odstáť. Časť kôstok vypláva – tie treba zlikvidovať a zvyšok dať do vzduchotesnej nádoby a odložiť na chladné miesto na 2-3 mesiace. Potom semená vyberte a nechajte zahriať na izbovú teplotu.
Potom semená vložíme do črepníka so substrátom, zasypeme trochou zeminy a pravidelne zalievame. Klíčiace semená sa presádzajú do veľkých nádob, pestujú sa, kým nedosiahnu výšku 30 cm, a potom sa vysadia na jar v záhrade. Vlastné stromy začnú prinášať ovocie až po niekoľkých rokoch.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply