Už naši predkovia vedeli o liečivých vlastnostiach kozieho mlieka. Tu je dôvod, prečo by sme ho mali piť všetci!
Kozie mlieko je najkonzumovanejším druhom mlieka na svete, tvorí 65 – 72 % skonzumovaných mliečnych výrobkov.
Je to čiastočne preto, že starostlivosť o kozy je v rozvojových krajinách na rozdiel od dobytka oveľa jednoduchšia a mlieko, ktoré poskytujú, je dôležitým zdrojom kalórií, bielkovín a tukov.
Kozie mlieko je oveľa hustejšie a krémovejšie ako kravské mlieko alebo rastlinné mlieka a obsahuje oveľa viac živín, ktoré majú veľmi výrazný vplyv na zdravie!
Pozitívne účinky kozieho mlieka poznali už naši prarodičia. Na každom gazdovskom dvore chovali, čo jednu kozu. Mlieko konzumovali zvyčajne hneď po nadojení ešte teplé.
Tukové častice kozieho mlieka sú podobné tým, ktoré nachádzame v materskom mlieku. Okrem pitia kozieho mlieka a konzumácie produktov z neho, najmä syra a jogurtu, je tu aj možnosť jesť ho sušené v podobe tabletiek, ktoré sú obohatené o zmes mikroorganizmov zlepšujúcich trávenie a vitamíny C, PP aj D.“
Výhody kozieho mlieka
- ľahšie stráviteľné, nižšie riziko alergií na mlieko,
- dobré pre zdravú činnosť srdca,
- napomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu a predchádzať infekciám,
- má preukázateľné protizápalové účinky a tiež nabudí náš imunitný systém.
- je zdrojom síry, preto zabraňuje aj problémom s pokožkou. Podporuje rast vlasov a znižuje hladinu cholesterolu,
- pozitívne pôsobí aj na nervovú sústavu. Ak ho zaradíte do svojho jedálneho lístka, máte šancu znížiť nervozitu a stres,
- aj proti migréne pomôže, ak prestanete piť kravské mlieko a výrobky z neho nahradíte výrobkami z kozieho mlieka,
- lieči ekzémy a kožné vyrážky.
Kozie mlieko je výborným zdrojom bielkovín, vápnika, draslíka, fosforu a horčíka. Veľmi významný je obsah vitamínu A.
Štúdie ukázali, že dostatočný príjem vitamínu A môže pomôcť znížiť riziko vzniku šedého zákalu a niektorých druhov rakoviny a môže byť dokonca dobrý proti osýpkam.
Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply