Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 vajcia
- 12 lyžíc cukru
- 12 lyžíc oleja
- 12 lyžíc mlieka
- 12 lyžíc múky
- 3 lyžice kakaa
- 1/2 vrecka prášku do pečiva
Na karamel:
- 12 lyžíc cukru
- 6 dl mlieka
Na vrch:
- 2 dl šľahačkovej smotany
Postup:
Vajcia dobre vyšľaháme s cukrom (pri tomto koláči neoddeľujem bielky od žĺtkov), pridáme olej a mlieko, nakoniec pridáme múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Pečieme na vymastenom plechu vysypanom múkou vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20-25 minút urobíme si test ihlou. Necháme vychladnúť.
Cukor si pripravíme za stáleho miešania na miernom ohni, kým bude mať peknú zlatožltú farbu, opatrne prilejeme mlieko. Necháme zovrieť a varíme, kým sa karamel rozpustí v mlieku.
Upečený korpus vychladíme a polejeme horúcim karamelom. Korpus by mala absorbovať celé množstvo karamelu.
Studenú šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha.
Keď koláč celkom vychladne, potrieme ho vyšľahanou šľahačkou.
Ozdobíme podľa želania (posypané kakaom, alebo strúhanou čokoládou, cukrom alebo čokoládovou strúhankou, možností je neúrekom).
Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply