V kuchyni ju má úplne každý ale toto ste o nej nevedeli!
Možno ste nevedeli, že lacné jedlo pomáha zbaviť sa tuku na bruchu. Ktoré to je? Nebudeme vás zbytočne naťahovať. Tu je návod, ako je fazuľa skvelým spojencom pri chudnutí!
Viscerálny tuk, teda tukové tkanivo na žalúdku, zvyšuje riziko vzniku vážnejších zdravotných problémov. Aj keď by vám mnohí povedali, že brušného tuku je najťažšie sa zbaviť, v skutočnosti ešte nevyskúšali potraviny, ktoré ho zaručene odstránia.
Viscerálne tukové tkanivo sa starnutím hromadí okolo žalúdku a vytvára problém, pretože sa nachádza medzi orgánmi a laicky ich „dusí“ – bráni im normálne vykonávať svoje funkcie a ovplyvňuje zdravie celého organizmu. Takýto tuk spôsobuje vysoký krvný tlak, inzulínovú rezistenciu a cukrovku, zvyšuje riziko mŕtvice a rakoviny hrubého čreva.
Odborníci na výživu nám radia zaradiť jednu potravinu do jedálnička, ktorá bojuje proti ukladaniu viscerálneho tuku!
Fazuľa
Možno ste ani nevedeli, že fazuľa je v tomto boji skvelým spojencom! Fazuľa a s ňou súvisiace potraviny sú plné vlákniny, ktorá pomáha telu zbaviť sa prebytočnej energie, stimuluje trávenie a rast dobrých baktérií v tele a umožňuje nám udržať váhu pod kontrolou. Fazuľa je sýta a zdravá potravina, plná bielkovín a dobrých sacharidov a je skvelá v boji proti tuku na bruchu.
Ak chcete pocítiť účinok, stačí ju jesť 2-3 krát týždenne. Je plná bielkovín, čiže skvele nahradí mäsové jedlo a je skvelou voľbou pre ľudí na diéte, pretože nás zasýti na dlhšie a predchádza „návalom“ hladu.
Má nízky glykemický index a dokáže kontrolovať hladinu cukru v krvi. Energia z diétneho fazuľového jedla sa neukladá v tele do tukových zásob.
Nechce sa vám ju variť? Siahnite po fazuli v plechovke
Fazuľa v plechovke je veľmi rýchle a zdravé jedlo. Ak nemáte veľa času na varenie, nebude vadiť keď po nej niekedy siahnete.
Jedna plechovka fazule (2 porcie) obsahuje:
- 80 % dennej dávky vlákniny
- 4 0 % dennej dávky kyseliny listovej
- 35 % dennej dávky draslíka
- 40 % dennej dávky horčíka
- 20 % dennej dávky vápnika
Pravidelnou konzumáciou fazule dosiahnete aj tieto výsledky:
1) Znížite hladinu cholesterolu
Pravidelnou konzumáciou fazule môžete znížiť hladinu svojho cholesterolu až o 20 percent! Stačí, ak denne pridáte do jedál 100 až 150 g fazule. Mechanizmov na likvidáciu cholesterolu má fazuľa hneď niekoľko. Príklad: vláknina a látky, ktoré sa volajú saponíny, na seba v čreve viažu cholesterol, ktorý sa takto nevstrebe a vylúči sa z tela von. Navyše fazuľa sama skoro žiadne tuky neobsahuje.
2) Zníženie krvného tlaku
Fazuľa obsahuje veľa draslíka a horčíka, ktoré majú významný vplyv na prenos nervových vzruchov a relaxáciu svalových vláken. To umožňuje cievnej stene správnu relaxáciu (vazodilatáciu) a nenastáva zvyšovanie krvného tlaku. Tento efekt posilňuje aj aminokyselina arginín, ktorá sa v tele mení na oxid dusnatý, veľmi silný vazodilatátor.
3) Zlepšuje stav cukrovkárom
Ľudia, ktorí pravidelne jedia potraviny bohaté na vlákninu, majú zriedka cukrovku. Fazuľa však nemá pozitívny vplyv na hladinu cukru iba pre vysoký obsah vlákniny. Významný vplyv majú aj fytáty a taníny, ktoré už v ústach blokujú prácu enzýmov rozkladajúcich škroby. Hladina cukru sa zvyšuje pomaly a nevyčerpáva sa tak pankreas. Aj u diabetika fazuľa pomôže zabezpečiť pozvoľné stúpanie hladiny cukru, vďaka čomu klesá spotreba inzulínu alebo antidiabetík a oddiali sa nástup komplikácií cukrovky.
Ak bol článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply