Nenápadná rastlinka z babkinej záhrady má mimoriadne liečivé účinky… Každý by mal o nich vedieť!
Petržlen je úžasná rastlinka. Zatiaľ čo väčšina ľudí používa petržlenovú vňať ako korenie do polievok alebo na ozdobu jedla, málokto pozná a používa petržlenový čaj na liečebné účely.
Petržlenový čaj je zázračný nápoj.
Petržlen je tiež liečivá rastlina, ktorá si rozhodne zaslúži našu pozornosť. Petržlen sa seje skoro na jar, takže petržlenovú vňať máme k dispozícii takmer po celý rok.
Čerstvo zviazané petržlenové listy môžete nájsť na zelených trhoch počas väčšiny roka.
Čo lieči petržlen?
Petržlenový čaj je predovšetkým silné diuretikum. Podporuje vylučovanie tekutín z tela. V tomto smere môže byť veľmi užitočný pri chudnutí.
Na druhej strane ako účinne diuretikum je petržlenový čaj preferovaný na čistenie močových ciest, od baktérií aj z piesku.
Petržlen je prospešný pre zdravie obličiek a močových ciest. Mnohí pacienti si užívaním tohto čaju vyčistili baktérie z močových ciest.
Petržlen sa používa kvôli jeho močopudnému účinku aj na reguláciu vysokého tlaku a odstránenie zadržiavanej vody z tela.
V ľudovom liečiteľstve sa čaj z petržlenovej vňate používa aj pri menštruačných problémoch, bolestivej menštruácie, na podporu vylučovania mlieka u dojčiacich matiek, na uľahčenie trávenia a proti plynatosti v črevách.
Petržlenový čaj sa pije aj proti zápalu žalúdka. Petržlen by nemal byť len ozdobou jedla, pomáha aj pri syntéze viacerých bielkovín, podieľa sa na mineralizácii kostí, a tak môže pomôcť chrániť pred stratou kostnej hmoty (osteoporózou).
V tradičnej medicíne sa používa proti artritíde a dne. Je potenciálne užitočný proti cukrovke.
Pomáha aj pečeni. Silné antioxidanty nachádzajúce sa v petržlenovej vňati môžu zabrániť progresii stukovatenia pečene, uvádza sa to vo výskume z roku 2018.
Štúdia z roku 2015 ukázala, že prírodné zložky z petržlenu môžu znížiť veľkosť nádoru pri rakovine prsníka.
Ďalšia štúdia publikovaná v roku 2012 ukazuje, že petržlenová vňať môže pomôcť pri liečbe stavov spojených so sezónnymi alergiami.
Nutričná hodnota.
Petržlenová vňať je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály. Petržlenová vňať je výborným zdrojom vitamínu C, preto by sa mala používať čo najviac v čerstvej forme, keďže sa varením stráca. Na osvieženie dychu možno zjesť aj čerstvý list petržlenu a dokonca dokáže neutralizovať zápach cesnaku z úst. Petržlen je tiež bohatý na vitamín K, vápnik a železo.
Čaj z petržlenových listov.
Čaj sa vyrába z listov, hoci sa dá pripraviť aj z koreňa a semien petržlenu, pretože má podobný účinok. Najlepšie je použiť čerstvý list, ale môžeme použiť aj sušený.
Potrebujeme:
- 1 PL petržlenovej vňate
- 2 dl vriacej vody
Petržlenovú vňať nakrájame nadrobno, 1 polievkovú lyžicu vňate, zalejeme 2 dl vriacej vody.
Necháme 15 minút postáť a precedíme. Čaj pite teplý medzi jedlami 3x denne na šálku. Petržlen by sa nemal užívať spolu s inými diuretikami, pretože sám je diuretikum.
Používanie petržlenu sa vo všeobecnosti považuje za bezpečné, no niektorí ľudia môžu byť na petržlen alergický.
Ľudia s poškodenými obličkami a tehotné ženy by sa mali vyhýbať nadmernému užívaniu petržlenu a poradiť sa so svojím lekárom. Petržlen má obsahuje veľa vitamínu K a pomáha pri zrážaní krvi.
Ak niekto používa lieky na riedenie krvi, nemal by konzumovať veľa petržlenu.
Leave a Reply