Krásne chrumkavé cesto, mak a ľahká jogurtová vrstva…
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100g cukor (kryštálový) – možno použiť aj práškový cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 žĺtky
- strúhaná citrónová kôra
- štipka soli
- ak treba, lyžica smotany
Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, práškom do pečiva, strúhanou citrónovou kôrou, štipkou soli, pridáme 2 žĺtky a maslo. Vymiesime na hladké nelepivé cesto. Ak je to potrebné pridáme lyžicu smotany.
Cesto rozdelíme na dve časti 1/3 a 2/3 cesta. 1/3 cesta zabalíme do fólie a odložíme do mrazničky. Zvyšok cesta tiež zabalíme do fólie a odložíme na 15-20 minút do chladničky.
Do makovej plnky
- 200 g mletého čistého maku
- 40 g krupice
- 100 g cukru (kryštálového)
- 150 ml vriaceho mlieka (možno budete potrebovať menej)
- 2 polievkové lyžice marhuľového džemu ( alebo slivkového)
Mak zmiešame s krupicou a cukrom, po častiach zalejeme vriacim mliekom a vymiešame. Nakoniec primiešame džem podľa chuti a vymiešame.
Na jogurtovú náplň
- 2 biele jogurty 3,2% (grécky)
- 1 kyslá smotana 12%
- 100g Cukor (kryštálový)
- 1 vanilkový cukor
- 2 bielka
- 40g hrubej múky (cca 3 polievkové lyžice)
Bielka vymiešame s 50 g cukru na tuhý sneh. Odložíme bokom.
V mise zmiešame jogurt, kyslá smotana, 50 g cukru, vanilkový cukor a vymiešame. Do jogurtovej zmesi striedavo primiešame múku a tuhý sneh. Dobre premiešame, aby sa všetko spojilo.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy. Okraje cesta nadvihnite približne o 1,5 cm alebo do predpokladanej výšky makovej vrstvy. Makovú plnku rozotrieme na kôpky na cesto a zarovnáme. Potom nalejeme jogurtovú plnku a zarovnáme. Poklepte panvicou na stôl tak, aby sa sama vyrovnala. Na túto vrstvu nastrúhame tretinu cesta z mrazničky.
Pečieme vo vyhriatej rúre na strednom rošte pri 180°C asi 40 minút do zlatista a povrch začne jemne praskať, jogurtovú vrstvu ešte treba trochu potriasť, chladnutím sa stlačí. Necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Potom necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply