Lekári vyzývajú rodičov, aby prestali svoje deti kŕmiť párkami!

Americkí lekári bijú na poplach a po celej krajine šíria jednu jednoduchú výzvu:

,,Prestaňte kŕmiť deti párkami a údeninami!“

Veľmi obľúbenou potravinou sú bezpochyby párky. Sú sýte, lacné a rýchlo pripravené. Ale deti, ktoré jedia viac ako desať párkov mesačne, majú podľa novej štúdie (Processed meats and risk of childhood leukemia), až 9-krát vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie detská leukémia.

Okrem toho matky, ktoré jedia v tehotenstve aspoň jeden párok v rožku týždenne, zvyšujú u svojho dieťaťa riziko vzniku nádorov na mozgu v dospelosti.

Navyše aj otcovia, ktorí často jedia údeniny pred počatím dieťaťa, tiež zvyšujú riziko vzniku rakoviny u svojho dieťaťa.

Kde je problém?

Problém párkov je v tom, že obsahujú tzv. dusičnany. Spravidla sa pridávajú na boj proti botulizmu (infekčné ochorenie).

Ale v procese varenia párkov dusičnany vstupujú do chemickej reakcie s amínmi (prítomnými v akomkoľvek mäse), čo vedie k látke nazývanej N-nitrózo. A je to vážny karcinogén.

Ak kŕmite svoju rodinu párkami a údeninami, mali by ste okamžite obmedziť ich konzumáciu.

Veríme, že aj vy by ste mali bojovať proti tomu, aby boli párky podávané na školách.

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*