Len 1 pohár denne stačí. Majú silné protirakovinové vlastnosti a sú dobré pre srdce!

Oplatí sa ju konzumovať čo najviac! Pôsobí proti rakovine a srdcovým ochoreniam…

Brokolica si zaslúži osobitnú pozornosť v strave každého človeka. Poskytuje dôležité vitamíny a minerály a zároveň zohráva kľúčovú úlohu pri prevencii rakoviny. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny môže výrazne podporiť zdravie a celkovú pohodu.

Brokolica a prevencia rakoviny.

Brokolica je považovaná za super potravinu vďaka obsahu bio aktívnych zlúčenín s protirakovinovými, antioxidačnými a kardioprotektívnymi účinkami. Medzi ne patria:

  • Vitamín C – silný antioxidant, ktorý podporuje imunitný systém,
  • Karotenoidy – dôležité pre zdravie očí a pokožky,
  • Glukozinoláty a izotiokyanáty – látky s preukázaným protirakovinovým účinkom,
  • Fenolové zlúčeniny – pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom.

Tieto zložky prispievajú k ochrane pred poškodením buniek voľnými radikálmi, znižujú hladinu cholesterolu a podporujú celkové zdravie.

Čo hovoria vedecké štúdie?

Výskumy potvrdzujú, že pravidelná konzumácia brokolice môže znížiť riziko vzniku rakoviny. Štúdia publikovaná v roku 2024 v časopise Nutrients analyzovala 35 pozorovacích štúdií a zistila, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú brokolicu, majú nižšie riziko vzniku viacerých typov rakoviny.
Sulforafan, zlúčenina obsiahnutá v brokolici, je považovaná za jeden z najsilnejších prírodných ochrancov proti rakovine. Jeho najvyššia koncentrácia sa nachádza v surovej brokolici, preto je ideálne ju konzumovať v tejto forme.

Ako zaradiť brokolicu do jedálnička?

Brokolicu je možné zaradiť do stravy mnohými spôsobmi:

Surová – v šalátoch, smoothies alebo ako desiata,

Varená, dusená, pečená či grilovaná – vhodná ako príloha alebo hlavná súčasť jedál,

Ako súčasť jedál – do polievok, omáčok, rizota, kastrólov, sendvičových nátierok či dokonca sushi.

Odporúča sa denne skonzumovať približne 100 – 200 g brokolice.

Brokolica a iné protirakovinové potraviny.

Prevencia rakoviny nespočíva len v konzumácii brokolice, ale aj v celkovom stravovaní. Medzi ďalšie odporúčané potraviny patria:

  • Krížová zelenina – kapusta, karfiol, ružičkový kel, kel, reďkovky, kaleráb,
  • Bobuľové ovocie, paradajky, cesnak, kurkuma, listová zelenina,
  • Zelený čaj a orechy,
  • Mastné ryby bohaté na omega-3,
  • Fermentované potraviny podporujúce črevný mikrobióm,
  • Celozrnné obilniny, strukoviny a vláknina podporujúce trávenie.

Záver.

Brokolica je cennou súčasťou zdravej výživy, ktorá pomáha pri prevencii ochorení a podporuje celkovú vitalitu. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny môže byť jednoduchým krokom k lepšiemu zdraviu.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*