Lieči pečeň, črevá, zoštíhľuje a uhasí smäd. Moja stará mama pila „vidiecku limonádu“ každý deň!

Horúce dni sú ako stvorené na pitie osviežujúcich nápojov. Kým sa však regály obchodov zaplnili rôznymi farebnými výrobkami, naše staré mamy a dedovia pripravovali tradičnú „vidiecku limonádu“. Zaujímavé je, že na rozdiel od komerčných verzií neobsahovala citrón, no aj tak účinne uhasila smäd.

Kvas nielen do horúceho počasia

Jar je v plnom prúde a mnohí z nás sa pýtajú, ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť pár kilogramov, aby sme sa cítili lepšie. Jedným z prvých krokov môže byť vypitie nápoja, ktorý pripravovali naše staré mamy.

V dávnych dobách sa kvas bežne pripravoval takmer v každej domácnosti. Cenilo sa to najmä pri žatve, keď roľníci trávili celé dni na poli a horúčavy im ešte viac sťažovali prácu. Práve vtedy nápoj s jemnou chuťou osviežil a pomohol prekonať náročný deň.

Proces prípravy kvasu bol veľmi jednoduchý a vždy bol založený na organických prísadách, pretože v tom čase sa nepoužívali žiadne pesticídy a produkty boli bez konzervačných látok.

Na jeho výrobu gazdiná použila:

  • celozrnný chlieb,
  •  viac kvetový med,
  • droždie,
  • pramenitú vodu.

V bohatších domoch sa pridávalo aj malé množstvo hrozienok.

Zložky sa spojili vo vhodných pomeroch, zaliali vodou a nechali 24 hodín v hlinenej nádobe prikrytej látkou. Na druhý deň sa pridal kvások z droždia a trochu cukru a vody. Nádoba s kvasom bola umiestnená na chladnom mieste a po troch dňoch bol kvas  pripravená na konzumáciu.

Pôsobenie kvasu

V dôsledku kvasenia chleba sa objaví malá koncentrácia alkoholu, ale jeho množstvo je také malé, že nápoj je považovaný za nealkoholický. Kvas má jemne sladkokyslú a jemnú chuť s vôňou cereálií a pečeného chleba.

Jednou z výhod tohto zabudnutého nápoja je, že hydratuje organizmus a uhasí smäd. To však nie je všetko – správna fermentácia podporuje množenie cenných bakteriálnych kultúr, a preto možno kvas využiť ako prírodné  probiotikum, ktoré podporuje zdravie čriev a posilňuje imunitu.

Enzýmy obsiahnuté v nápoji zároveň urýchľujú metabolizmus, čo môže pomôcť v procese zbavovania sa nadváhy.

Bio kvas je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín E a C. Obsahuje tiež  selén  a zinok, ktoré priaznivo pôsobia na kardiovaskulárny systém a spomaľujú proces starnutia.

Kvas pomáha liečiť artritídu, bolesti hlavy a mykózu. Bezpodmienečnou kontraindikáciou použitia nápoja je  celiakia alebo alergia na lepok. Opatrní by mali byť aj ľudia trpiaci refluxom, žalúdočnými vredmi a inými neduhmi tráviaceho systému.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*